Петифури

Дата: 17.03.2015
Източник:
ТИТЛА:
ПетифуриПетифуриПетифуриПетифури
 
Необходими продукти:
8 яйца (на стайна температура)
1,5 ч. ч. захар
1,5 ч. ч. брашно
1 натурален шоколад
малко олио за разреждане на шоколада
захарен сироп (или компот от жълти плодове )
500 мл сладкарска сметана
 

Начин на приготвяне:
1
В отделни съдове разделяме яйцата на белтъци и жълтъци. С миксер разбиваме белтъците на гъста пяна и постепенно сипваме захарта към тях, при непрекъснато разбиване. След като белтъците поемат захарта и тя се разтопи, изсипваме предварително разбитите жълтъци и с леки движения на ръката, подобно на лопатка, без да мачкаме белтъка, двете смеси се объркват внимателно.
2
След това изсипваме брашното и отново леко, по същия начин, се обърква цялото тесто и се разстила на платки, с дебелина от около 1 см.
3
Платките се пекат една по една в застлана с пергаментова хартия тавичка, в предварително загрята на 200 градуса фурна, докато леко се зачервят.
4
Изпечените платки се изваждат от тавата, за да се охладят. След което хартията се отстранява и когато всички платки са готови, се обръщат с гладката страна надолу. Поставя се първата платка, полива се със сироп навсякъде, маже се с крем (по желание между платките може да се сложи някакво сладко или банани). Слага се втората платка и пак се полива и се намазва с крем. Според това, колко дебели желаете да са пастите, слагате толкова платки, но по принцип петифурите се правят с две платки. Заглаждате хубаво най-горната платка с крем и оставяте десерта на студено място.
5
Шоколадът се разтопява на водна баня и към него се сипва малко олио, за да се разреди. След като петифурите се охладят, се заливат с шоколада и отново се слагат на студено място. Когато шоколадът се втвърди, петифурите се нарязват и се украсяват.
6
Съвети:
Трябва много да се внимава, при разбиването на белтъцитехубаво да се увеличи обемът им и тогава да се сипва захарта. Също така трябва да се внимава при смесването на отделните съставки - всичко трябва да се прави с леки движения в една и съща посока, за да не спадне тестото и да не се втечни.
Вместо шоколад може да се използват смлени орехи или захарни пръчици - според вкуса, желанията и фантазията.
Подобни рецепти:
Коментари (2)
2.
Изпрати
лично съобщение

28.04.2015
500мл.сладкарска сметана....... На нея къде и е мястото???
1.
Изпрати
лично съобщение

28.04.2015
Цялата рецепта ми се струва страхотно объркана.Написана е така,че само авторката да си разбира. Платки?? Що за дума е това?? Моля, обяснете ми.Обичам петифури,искам да ги направя,но нещо не разбирам.Крема с който се слепват въпросните ,,платки,,от какво се получи. ??????????
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


156 ДУШИ ОНЛАЙН
Радост публикува рецептата Пилешки дробчета на фурна
Радост публикува рецептата Пилешка супа
Бон Апети коментира рецептата Пасти „Жербо“
Меди коментира рецептата Тирамису без яйца
Анна коментира рецептата Сконс със сирене
goger се регистрира в сайта.
Aniradeva се регистрира в сайта.
Elka Spiridonova коментира рецептата Мъфини с ябълки и канела
ЛЮБОПИТНО
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail:
Списък на всички потребителиУсловия за ползванеРекламаЗа насКак да печелите точкиКарта на сайта