Плодова саварина

ТИТЛА: Чирак
Дата: 27.12.2013
Плодова саварина
 
Необходими продукти:
за тестото:
30 г мая
90 мл прясно мляко
300 г брашно
1 щипка сол
2 с. л. захар
4 яйца
100 г кр. масло

за сиропа:
400 г захар
400 мл вода
2-3 с. л. ром

за пълнежа:
150 мл заквасена сметана
150 мл течна сметана
2 с. л. пудра захар
500-600 г плодове по избор (микс) - праскови, кайсии, ягоди,
стрък мента


Начин на приготвяне:
1
Маята се разтваря в топлото мляко. Добавят се 1 с. л. захар и 2 с. л. брашно. Сместа се оставя на топло да втаса.
2
Яйцата се разбиват със солта, маслото и втасалата мая. Добавят се към пресятото брашно и се замесва меко тесто. Тестото се слага в кексова форма с дупка, намазана с масло и се оставя да втаса, докато удвои обема си(около 45 минути).
3
Пече се в предварително загрята на 200 градуса фурна за 30 минути. Охлажда се и се надупчва с дървено шишче.
4
За сиропа се смесват захарта и водата и се слагат да заврят. След като покъкрят 5 минути, се добавя ромът. Саварината се сиропира добре с врящия сироп. (Може да се намаже с плодов конфитюр, но ми идва много сладко)
5
Плодовете се почистват и нарязват на парченца. Някои от плодовете могат да се намажат със сироп и да се овалят в захар на ситни кристали. Двата вида сметана се разбиват поотделно със захарта и се смесват.
6
Дупката на сладкиша се напълва с плодовете. Отгоре и отстрани се украсява със сметаната с помощта на пош. Стръковете мента се поставят в средата на купчинката. Сервира се цял в чиния, нарязан на парчета. Може да се хапне с чаша вино.
Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


Vanini коментира рецептата Патладжан с мисо
Василева се регистрира в сайта.
Бенчева се регистрира в сайта.
Бон Апети коментира рецептата Картофени хлебчета
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: