Профитероли с тиквен крем и карамелен сос с уиски

Източник: Бон Апети
Дата: 28.12.2004
Профитероли с тиквен крем и карамелен сос с уиски
 
Необходими продукти:
за крема от тиква:
400-500 г тиква
1 щипка смляно индийско орехче
3-4 с. л. пудра захар
1-2 щипки канела
1–2 щипки джинджифил

за профитеролите:
4 яйца
30 г масло
1 ч. ч. брашно
1/2 ч. ч. прясно мляко
1/2 ч. ч. вода
1 щипка сол

за карамеления сос с уиски:
1 ч. ч. захар
1 с. л. уиски
100 г краве масло
200 мл течна сметана
1 1/2 с. л. захар
10 капки ванилова есенция


Начин на приготвяне:
1
Профитероли с тиквен крем и карамелен сос с уиски
Тиквата се почиства от семките, обелва се, нарязва се на малки парчета и се сварява. Отцежда се и се пюрира. Добавя се пудрата захар, подправя се с индийското орехче, джинджифила и канелата.
2
Профитероли с тиквен крем и карамелен сос с уиски 2
В тенджера се кипват прясното мляко, водата, маслото и солта. Изсипва се брашното. Бърка се, докато течността се поеме, като се оттегля от котлона. Тестото се прехвърля в купа и едно по едно се слагат яйцата. (Всяко яйце се разбива със спираловидните бъркалки на миксера, докато тестото стане лепкаво и чак тогава се счупва следващото.) С пош в тава се шприцоват розички. Пекат се 15-18 минути в предварително загрята до 200-220 градуса фурна.
3
Профитероли с тиквен крем и карамелен сос с уиски 3
Карамеленият сос се приготвя, като в малка тенджера се разтопява маслото, изсипва се захарта и се изчаква да се карамелизира. Налива се сметаната, оставя се на много слаб огън, докато се разтопи захарта. След това се добавят ванилова есенция и уиски.
4
Профитероли с тиквен крем и карамелен сос с уиски 4
Изпечените профитероли се пълнят с тиквен крем с помощта на пош. Поливат се с карамеления сос с уиски.
Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


Еклер коментира рецептата Уелски кехлибарен пудинг
Mandarina Brauswetter коментира рецептата „Щи“ с кисело зеле
vem89 коментира рецептата Фъч
sisi_ml се регистрира в сайта.
Elya Ahmed се регистрира в сайта.
Luba Ivanova коментира рецептата Овчарски пай
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: