Пълнени карамелизирани ябълки с ориз, ядки и плодове

Източник: Бон Апети
Дата: 29.12.2004
Пълнени карамелизирани ябълки с ориз, ядки и плодове
 
Необходими продукти:
4 едри зелени ябълки
4-5 бр. сушени сини сливи
4-5 бр. сушени фурми
100 г ориз дългозърнест
50 г орехови ядки
30-40 г стафиди
1 лимон
1 с. л. захар
1 ч. ч. захар за карамела
1 пакетче ванилия
1/2 ч. л. канела


Начин на приготвяне:
1
Пълнени карамелизирани ябълки с ориз, ядки и плодове
Оризът се изплаква и се сварява в 250 мл леко кипяща вода. Сливите и фурмите се поставят в отделни купички и се заливат с вряла вода.
2
Пълнени карамелизирани ябълки с ориз, ядки и плодове 2
От ябълките се изрязва капаче с височина 1 см. Изважда се семето, сърцевината се издълбава, като се оставя 1 пръст около кората. Отвътре ябълките се натриват с лимонов сок. Сърцевината се поставя във вода и се изцежда лимонов сок.
3
Пълнени карамелизирани ябълки с ориз, ядки и плодове 3
След като набъбнат, сливите и фурмите се отцеждат и се нарязват на малки парчета. (Оставят се 4 по-едри парчета сливи и при пълненето на ябълките с тях се запълва долният им отвор.) Смесват се с ориза. Добавят се стафидите, наситнените орехи, наситнената сърцевина на ябълките, захар. Разбърква се. Ябълките се пълнят и се затварят с капачетата си. Нареждат се в кошница за варене на пара.
4
Пълнени карамелизирани ябълки с ориз, ядки и плодове 4
В уок се сваряват 250 мл вода, вътре се поставя кошницата с ябълките. Задушават се 20 минути.
5
Пълнени карамелизирани ябълки с ориз, ядки и плодове 5
Карамелът се приготвя, като захарта се карамелизира в малка тенджерка, ароматизира се с канелата, наливат се 250 мл гореща вода. Разбърква се, добавя се ванилията и се оставя на котлона да се сгъсти. Ябълките се сервират полети с карамела.
Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


Vanini коментира рецептата Патладжан с мисо
Василева се регистрира в сайта.
Бенчева се регистрира в сайта.
Бон Апети коментира рецептата Картофени хлебчета
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: