Пуйка, пълнена с кестени

Източник: Бон Апети
Дата: 04.12.2009
Пуйка, пълнена с кестени
 
Необходими продукти:
1 пуйка (3–3,500 кг)
800 г кестени
50 г краве масло
1 глава лук
2 стръка целина
100 г стафиди
1 ч. л. сол
сокът от 1 портокал
1 ч. л. мащерка
1 ч. л. мед


Начин на приготвяне:
1
Пуйка, пълнена с кестени
Кестените се измиват, заливат се със студена вода и след като кипне, се варят 30 минути. Щом изстинат, се обелват и се нарязват на парченца.
2
Пуйка, пълнена с кестени 2
Нарязаният надребно лук се запържва за минута в маслото. Добавя се ситно нарязаната целина, след около минута се слагат стафидите и кестените и се посолява. Наливат се 4–5 с. л. вода и се изчаква да кипне и да се поизпари.
3
Пуйка, пълнена с кестени 3
Пуйката се посолява отвътре и отвън, пълни с плънката и се зашива с конец. При трътката има кожа, на която се прави разрез, така че в него да се пъхнат и двата крака. По този начин изпечената пуйка има по-приятен вид.
4
Пуйка, пълнена с кестени 4
Пуйката се пече в намаслена тавичка при температура 220 градуса 20 минути, след което
температурата се намалява на 180 градуса и се налива 1 ч. ч. пилешки бульон. През 15 минути се изважда и се полива с предварително смесените в купичка портокалов сок, мащерка и мед. Печеното продължава около 2 часа, като 30 минути преди края пуйката се намазва с портокаловата смес на 2–3 пъти, за да се получи много приятна хрупкава сладка коричка.
 

Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


217 ДУШИ ОНЛАЙН
Карамел коментира рецептата Венециански бисквити
Трифонова се регистрира в сайта.
Бон Апети коментира рецептата Крем „Печено мляко”
Rosy коментира рецептата Гофрети
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: