Ризото с патладжани и лимони

Нежна, кремообразна текстура и свеж лимонов аромат
Източник: Бон Апети
Дата: 15.09.2022

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
240 г ориз „Карнароли”
2 патладжана
1 морков
1 глава лук
2 скилидки чесън
600–700 мл зеленчуков бульон
100 мл сухо бяло вино
60 г краве масло
80 мл зехтин
2 лимона
80 г сирене „Пармезан”
сол и черен пипер на вкус
1/2 връзка босилек за гарниране
зрънца нар за поръсване



Начин на приготвяне:
1
Ризото с патладжани и лимони

Единия патладжан се изпича в загрята на 200 градуса фурна за около 30 минути. След това се обелва и се нарязва. Поставя се в цедка, и се оставя да се отцеди.

 


2
Ризото с патладжани и лимони 2

Другият се нарязва на кубчета, посолява се и се оставя да преседи, за да се отдели горчивия сок. Прецежда се и се измива, след което се подсушава. Запържва се в половината от зехтина, до златисто.

 


3
Ризото с патладжани и лимони 3

Лук и чесън се нарязват наситно. Морковът се настъргва. Зеленчуците се запържват, закратко в останалия зехтин.

 


4
Ризото с патладжани и лимони 4

Прибавя се оризът и той леко се запържва. После се гаси с бялото вино. Налива се бульонът, малко по малко.

 


5
Ризото с патладжани и лимони 5

Когато ориза е ал денте, към него се прибавят двата вида патладжан и настърганата кора от лимоните, както и малко сок (4 с. л.).

 


6
Ризото с патладжани и лимони 6

Сваля се от огъня, слагат се маслото и настърганото сирене пармезан. Разбърква се и се поднася веднага. Гарнира се с пармезан, листа босилек и зрънцата от нара.


Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


Mariyana Petrova коментира рецептата Сельодка под шуба
Mariyana Petrova коментира рецептата Сельодка под шуба
Миленски коментира рецептата Сарми с лапад и булгур
Миленски се регистрира в сайта.
Slaveya се регистрира в сайта.
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: