Ризото със сирене „Пармезан”

Това е основната рецепта за ризото. Тя може да се обогати със сосове и продукти по избор – зеленчуци, морски дарове, гъби, сирена, тиква, стафиди, други плодове и т.н.
Източник: Бон Апети
Дата: 25.03.2010
Ризото със сирене „Пармезан”
 
Необходими продукти:
300 г ориз
4 с. л. настърган „Пармезан”
100 г лук
30 г краве масло
4 с. л. зехтин
1 л зеленчуков бульон (от кубчета)
балсамов оцет на вкус


Начин на приготвяне:
1
Ризото със сирене „Пармезан”
Лукът се пасира заедно със зехтина и се сипва в загрята тенджера. Долива се 1 черпак от горещия зеленчуков бульон и се задушава.
2
Ризото със сирене „Пармезан” 2
Прибавя се измитият ориз и се бърка 1–2 минути. На порции по 2–3 черпака се сипва от горещия бульон* и се бърка непрекъснато до готовност на ориза.**
3
Ризото със сирене „Пармезан” 3
Накрая се прибавят сиренето и маслото и тенджерата се дръпва от огъня, като бъркането продължава до получаването на кремообразна смес от сиренето. Овкусява се с няколко капки балсамов оцет.


* Важно e бульонът да е горещ, за да не се разкашка оризът.
** След като оризът е поел целия бульон, се опитва дали е сварен. Когато в средата е все още леко твърд, означава, че е готов.

Подобни рецепти:
Коментари (1)
1.
Изпрати
лично съобщение

30.08.2014
Избягвам да слагам зехтин/олио. Следващият път ще пасирам без да добавям мазнина. За мен е достатъчно само маслото накрая. Харесва ми, защото е лесно и вкусно.
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


Карамел коментира рецептата Венециански бисквити
Трифонова се регистрира в сайта.
Бон Апети коментира рецептата Крем „Печено мляко”
Rosy коментира рецептата Гофрети
Rosy сготви Гофрети
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: