Шаран върху хилядолистник от картофи

Източник: Бон Апети
Дата: 06.12.2004
Шаран върху хилядолистник от картофи
 
Необходими продукти:
1 шаран (2 кг)
олио
черен пипер и сол на вкус
1 кг картофи
100 г бекон
100 г кашкавал
300 мл прясно мляко
300 мл готварска сметана
2 яйца
2 стръка праз
1 с. л. олио
2-3 щипки индийско орехче
2 щипки сол
масло за намасляване
1 стрък праз
1 кубче гъбен бульон
80 г студено масло
1/2 в. ч. бяло вино
1 с. л. брашно
2 с. л. олио
1 с. л. наситнен магданоз
1 ч. л. лимонов сок



Начин на приготвяне:
1
Шаран върху хилядолистник от картофи
Празът се нарязва наситно, обелените картофи – на тънки филийки. Беконът се нарязва на ивици, запича се на сух тиган. След 2-3 минути се налива олиото. Добавя се празът и се пържи още 1-2 минути.
2
Шаран върху хилядолистник от картофи 2
Яйцата се разбиват със солта. Наливат се млякото и сметаната. Добавя се изстиналата смес от бекон и праз. Ароматизира се с индийското орехче.
3
Шаран върху хилядолистник от картофи 3
В намаслена йенска тава се нарежда пласт от половината картофени филийки, полива се с половината смес от яйца и бекон, настъргва се половината кашкавал. По същия начин се поставят останалите продукти, но кашкавалът се запазва. Покрива се с алуминиево фолио, поставя се в загрята до 180 градуса фурна. Кашкавалът се настъргва, след като ястието се извади.
4
Шаран върху хилядолистник от картофи 4
Шаранът се почиства от люспите и вътрешностите, перките се изрязват. Нарязва се на парчета, поръсва се със сол и черен пипер. Парчетата се пържат по около 5-8 минути в предварително загрято олио.
5
Шаран върху хилядолистник от картофи 5
Празът се запържва в загрято олио, налива се виното и се оставя на котлона, докато виното изври. Поръсва се с брашно и се разбърква енергично, за да се разтвори добре. Добавят се разтвореното в 250 мл вряла вода кубче бульон, магданозът, лимоновият сок и маслото. Ястието се сервира, като в чиния се поставя парче от студения хилядолистник, отгоре се слагат 1-2 филета от шарана и се полива със соса.
Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: