Шарлота с крем „Тирамису“

Изкусителен финал на всяко по-специално меню
Източник: Бон Апети
Дата: 23.02.2022

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
за блата:
130 г захар
90 г брашно
4 яйца

за сиропиране:
150 мл еспресо
4 с. л. вино „Марсала“

за крема:
250 г сирене „Маскарпоне“
150 г захар
4 яйца
1 щипка сол

за завършване:
1 пакет бишкоти
100 г черен шоколад
какао за поръсване


Начин на приготвяне:
1
Шарлота с крем „Тирамису“
Яйцата за блата се разбиват със захарта, докато побелеят и удвоят обема си.
2
Шарлота с крем „Тирамису“ 2
Добавя се брашното и се разбърква добре, до получаване на хомогенна смес.
3
Шарлота с крем „Тирамису“ 3
Тестото се изсипва във форма за печене с подвижно дъно, застлана с пергаментова хартия.
4
Шарлота с крем „Тирамису“ 4
Пече се 15–20 минути в загрята на 170 градуса фурна, с вентилатор, като се проверява с клечка. Охлажда се.
5
Шарлота с крем „Тирамису“ 5
Яйцата за крема се разделят на жълтъци и белтъци. Жълтъците се разбъркват с половината от захарта и се готвят на водна баня, при постоянно бъркане, докато се сгъстят.
6
Шарлота с крем „Тирамису“ 6
Белтъците се разбиват на пяна с щипка сол.
7
Шарлота с крем „Тирамису“ 7
От останалата захар и 50 мл вода се приготвя сироп.
8
Шарлота с крем „Тирамису“ 8
Щом достигне температура около 110 градуса, се налива на тънка струйка към белтъците при постоянно разбиване.
9
Шарлота с крем „Тирамису“ 9
Маскарпонето се разбива и се разбърква с жълтъците.
10
Шарлота с крем „Тирамису“ 10
След това малко по малко се добавят и белтъците, и внимателно се разбърква.
11
Шарлота с крем „Тирамису“ 11
Кафето се смесва с виното.
12
Шарлота с крем „Тирамису“ 12
Пандишпановият блат се разрязва на три. Всеки блат се сиропира със сместа от кафе и вино.
13
Шарлота с крем „Тирамису“ 13
Във форма за печене се поставя блат, след това половината крем, отново блат и останалият крем. Покрива се с последния блат.
14
Шарлота с крем „Тирамису“ 14
Поръсва се с какао и настърган шоколад.
15
Шарлота с крем „Тирамису“ 15
Стените се покриват с бишкоти.
16
Шарлота с крем „Тирамису“ 16
Оформената шарлота се завързва с панделка.
Подобни рецепти:
Коментари (4)
4.
Изпрати
лично съобщение

02.01.2025
Здравейте Велина, яйцата трябва добре да се сгъстят на водната баня преди да се смесят с разбитото маскарпоне, както и белтъците трябва да са добре разбити на пяна, която не се отделя сама от купата и след това внимателно да се смесят двете смеси на ръка, не с миксер.
3.
Изпрати
лично съобщение

31.12.2024
Тази тортичка я правя за втори път, но отново кремът стана много течен. След няколко часа в хладилника стяга, но пак е доста "течна". Въпреки трудността ми да я оформя обаче, вкусът е невероятен. Различен поглед на тирамисуто: вкусен пандишпан напоен с кафе е наистина оригинално заместване на обичайните бишкоти. Благодаря за красивата идея!
2.
Изпрати
лично съобщение

27.03.2018
Страхотна торта. и вече любима на семейството ми .Направих я и за рожденият си ден :)
1.
Изпрати
лично съобщение

19.02.2018
Изглежда супер тази рецепта, нещо като торта Тирамису, ще се пробва :)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: