Шоколадова фантазия с крокан от нес кафе

Стефан Иванов съчетава класическата белгийска рецепта за мус с впечатляваща авторска декорация
Източник: Бон Апети
Дата: 27.02.2007

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
4 жълтъка
10-12 бр. сурови бадемови ядки
4 ч. л. захар
100 мл прясно мляко
1 ч. л. какао
1 ч. л. нес кафе
1 белтък
100 мл вода
200 г захар
10 г желатин
100 г бял шоколад
100 г черен шоколад
125 г захар
250 мл прясно мляко
250 мл сладкарска сметана
1/2 к. ч. захар


Начин на приготвяне:
1
Шоколадова фантазия с крокан от нес кафе
Водата за крокана се загрява със захарта до температура 121 градуса. (За да се определи температурата, с решетъчна лъжица се загребва от сиропа и когато се духне през нея, трябва да се образуват балончета.)
2
Шоколадова фантазия с крокан от нес кафе 2
Белтъкът се разбива леко с нес кафе и какао и сместа се добавя в захарния сироп. Първите 15 секунди не се бърка, след това се бърка 30 секунди, като се загрява. Сипва се върху хартия за печене, оставя се да изстине, след което се смила.
3
Шоколадова фантазия с крокан от нес кафе 3
Смленият крокан се поръсва на фин пласт върху намазнена с олио лентичка от хартия за печене (4 на 7 см) и се пече 6-10 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна. След това лентичката се поставя в чаша, така че да приеме вълнообразна форма. Когато изстине, кроканът се отделя от хартията.
4
Шоколадова фантазия с крокан от нес кафе 4
Жълтъците за муса се разбиват със захарта и в тях се налива леко загрятото прясно мляко.
5
Шоколадова фантазия с крокан от нес кафе 5
Сместа се загрява до 80 градуса. Температурата се определя, като с дървена лъжица се взима малко мляко и щом се духне в нея, трябва да се оформи розичка; или ако върху лъжицата се прокара линия с пръст, млякото трябва да остане разделено.
6
Шоколадова фантазия с крокан от нес кафе 6
Готовата топла млечна смес се разделя в две купи. В едната се начупва белият шоколад, а в другата – черният. Бърка се, за да се разтопят шоколадите.
7
Шоколадова фантазия с крокан от нес кафе 7
Желатинът се изсипва в 40 мл студена вода и се оставя да набъбне. След това се разтопява на водна баня и се разпределя по равно в двете купи с шоколад. Отгоре се сипва и разбитата сметана и се разбърква.
8
Шоколадова фантазия с крокан от нес кафе 8
В подходящи форми, които предварително са намазнени с олио, първо се налива белият мус, оставя се леко да стегне в хладилник, след което се слага кафявият мус и също се оставя да стегне.
9
Шоколадова фантазия с крокан от нес кафе 9
Захарта за бадемите се сипва в тенджера и се карамелизира, докато започнат да се образуват конци. Бадемите се набождат на клечки за зъби и се овалват в карамела, така че от всеки да се проточи карамелен "конец".
10
Шоколадова фантазия с крокан от нес кафе 10
Прясното мляко за соса се налива в тенджера, сипва се захарта, загрява се и се бърка, докато се сгъсти. Подходяща чиния се декорира със соса, карамелизираните бадеми и крокана, мусът се обръща върху основата на крокана и се сервира.

Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


245 ДУШИ ОНЛАЙН
Vanya Stoyanova се регистрира в сайта.
inn4o се регистрира в сайта.
Sevim Osman се регистрира в сайта.
Zlatka Vasileva се регистрира в сайта.
Vili Todorova се регистрира в сайта.
sunshine4eto коментира рецептата Мъфини с маслини и сирене
Еклер коментира рецептата Уелски кехлибарен пудинг
Mandarina Brauswetter коментира рецептата „Щи“ с кисело зеле
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: