Шоколадово-ванилово парфе

Източник: Бон Апети
Дата: 10.07.2003
Шоколадово-ванилово парфе
 
Необходими продукти:
1 с. л. прясно мляко
4 жълтъка
300 г сметана (сладкарска)
1 пакет сметана на прах
50 г шоколад
10 с. л. захар
1/2 кг череши
1 ванилия
1 пакет желатин
2–3 с. л. вода


Начин на приготвяне:
1
Шоколадово-ванилово парфе
Черешите се почистват от костилките, поръсват се с 4 с. л. захар и 2–3 с. л. вода и се поставят в тенджерка да кипнат. Разбъркват се и се свалят от огъня.
2
Шоколадово-ванилово парфе 2
Жълтъците се разбиват с миксер заедно с останалата захар, докато започнат да избеляват. Кипва се сладкарската сметана, внимателно се прелива към яйчената смес и се бърка половин минута с миксера.
3
Шоколадово-ванилово парфе 3
Яйчено-сметановата смес се връща отново в тенджерката и при непрекъснато бъркане ври, докато не започне да се уплътнява. Сваля се от котлона и се оставя да изстине.
4
Шоколадово-ванилово парфе 4
Шоколадът се разтопява с млякото, оставя се една малка част за декорация, а другата се смесва с 1/2 от яйчено-сметановата смес и се разбърква с шпатула. Към втората половина от яйчената смес се прибавя ванилията и също се разбърква.
5
Шоколадово-ванилово парфе 5
Сметаната на прах се разбива на сняг според указанията на опаковката, разделя се на половинки, всяка от които внимателно се смесва съответно с шоколадовия крем и с ваниловия крем и се разбърква с шпатула.
6
Шоколадово-ванилово парфе 6
Желатинът се разтваря във вода, разделя се на две и се разпределя в двете смеси. Разбърква се и се изчаква около 15 минути, докато той започне да стяга.
7
Шоколадово-ванилово парфе 7
На дъното на висока стъклена чаша се поставя от черешите, върху тях се слага от ваниловото парфе, след това отново череши, шоколадово парфе и т.н., като накрая се аранжира с пресни череши. Десертът се консумира добре охладен.

Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


201 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: