Шведски канелени рула

Традиционен и популярен европейски сладкиш
Източник: Бон Апети
Дата: 05.12.2022

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
150 г краве масло
500 мл прясно мляко
2 с. л. суха мая
1/2 ч. л. сол
100 г захар
1 ч. л. сух джинджифил
750 г брашно
1 белтък за намазване

за плънката с бадеми:
170 г бланширани белени бадеми
40 г захар
100 г краве масло
3 ч. л. канела

за плънката със стафиди:
200 г пълномаслена извара
50 г стафиди
50 мл ром
100 г захар



Начин на приготвяне:
1
Шведски канелени рула
Млякото за тестото се налива в касерола, прибавят се маслото и захарта и се загрява, докато маслото и захарта се разтопят.
2
Шведски канелени рула 2
Сухата мая се разтваря в малко от млечната смес. В купа се сипват брашното, солта и джинджифилът.
3
Шведски канелени рула 3
Наливат се млечната смес и тази с мая. Замесва се гладко и еластично тесто. Покрива се с фолио за свежо съхранение и се оставя да втаса.
4
Шведски канелени рула 4
Бадемите се смилат със захарта за бадемовата плънка. Получената паста се смесва с канелата и маслото.
5
Шведски канелени рула 5
Изварата се разбива със захарта и се добавят стафидите, предварително накиснати в ром.
6
Шведски канелени рула 6
Тестото се разделя на две и всяка част се разточва на тънко. Едната кора се маже с бадемова смес, другата с тази с извара.
7
Шведски канелени рула 7
Двата дълги края се прехлупват към средата, леко се разточва, реже се на ленти с широчина 2 см. Всяка лента се цепва на две през средата, но не до края.
8
Шведски канелени рула 8
Получените тънки ленти се усукват като спирали и цялата вече подготвена лента се завива на кръг и се „връзва”.
9
Шведски канелени рула 9
Готовите рулца се слагат в тава за мъфини с хартиени форми за мъфини в нея. Оставят се да втасат. Намазват се с белтък и се пекат за 10-15 минути на 200 градуса.
10
Шведски канелени рула 10
Намазват се с белтък и се пекат за 10-15 минути на 200 градуса.
Подобни рецепти:
Коментари (3)
3.
Изпрати
лично съобщение

01.03.2014
Честно да си кажа - имах по големи очаквания за тях, стават , но се разочаровах. Не ми стана само ясно от написаното тук как да комбинирам двете плънки в една кифла и ги пекох отделно. Моля да се уточни това
2.
Изпрати
лично съобщение

14.08.2014
В традиционните канелени сладки (т.нар. канелбулар) няма извара или каквито и да било ядки. Плънката се състои само от меко масло, канела и захар, а в тестото няма джинджифил. Отгоре са поръсени с перлена захар. По всяка вероятност ги продават в ИКЕА.
1.
Изпрати
лично съобщение

01.03.2014
Доста играчка, а резултата не е нещо впечатляващо
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


130 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: