Сорбе от праскови със сметана

Тонизиращ френски замразен десерт от плодово пюре и сметана
Източник: Бон Апети
Дата: 03.09.2007

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
3 праскови (300-400 г)
250 мл готварска сметана
300 мл вода
100 г захар
2 белтъка
1 с. л. захар за белтъците
1 с. л. кирш (черешова ракия)
сокът от 1/2 лимон
боровинки и пресен джоджен за декорация


Начин на приготвяне:
1
Сорбе от праскови със сметана
Водата се кипва със захарта (100 г) и се вари 4-5 минути, докато се получи сладък сироп. Оставя се да се охлади.
2
Сорбе от праскови със сметана 2
Прасковите се измиват и по повърхността им се правят леки разрези, за да могат да се обелят по-лесно.
3
Сорбе от праскови със сметана 3
Бланшират се за няколко минути в гореща вода, след това се охлаждат в купа със студена вода и кубчета лед и се обелват.
4
Сорбе от праскови със сметана 4
Охладеният захарен сироп се овкусява със сока на половин лимон.
5
Сорбе от праскови със сметана 5
Обелените праскови се нарязват на парчета (костилките се отстраняват) и се пюрират, като към тях се добавя захарният сироп.
6
Сорбе от праскови със сметана 6
Сместа се прехвърля в подходящ съд и се оставя да стегне във фризер за около 2 часа.
7
Сорбе от праскови със сметана 7
Сметаната се налива в дълбока купа и се разбива с миксер на сняг. Белтъците също се разбиват на сняг, като към края се добавя 1 с. л. захар.
8
Сорбе от праскови със сметана 8
След като стегне, прасковеното пюре се намачква с помощта на вилица и се ароматизира с 1 с. л. кирш.
9
Сорбе от праскови със сметана 9
Разбитите сметана и белтъци на части се добавят към прасковите и се разбъркват добре.
10
Сорбе от праскови със сметана 10
Така приготвеното сорбе се разпределя в чаши или купички и се съхранява във фризер до момента на сервиране. Десертът може да се украси с боровинки и с клонки пресен джоджен.
Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: