Сос „Ромеско“

Леко пикантен и много апетитен
Източник: Бон Апети
Дата: 11.07.2016

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
4 червени чушки
2 домата
2 скилидки чесън
1 глава лук
1 филия бял хляб
125 мл зехтин „Екстра върджин“
15 мл зехтин (+ за намазване)
40 г сурови бадеми
1–2 с. л. червен винен оцет
1 ч. л. пушен червен пипер
1 щипка чили на прах
сол и черен пипер на вкус


Начин на приготвяне:
1
Сос „Ромеско“
Доматите се режат на четвъртинки по дължина, слагат се в тава, поливат се със зехтин и се посоляват. До тях се поставят целите червени чушки. Зеленчуците се пекат в загрята на 200 градуса фурна с вентилатор, до готовност – доматите за 20 минути, а чушките – за 30–40 минути.
2
Сос „Ромеско“ 2
Лукът за соса се нарязва на полумесеци и се запържва на слаб огън в зехтина, докато омекне, но без да се карамелизира.
3
Сос „Ромеско“ 3
Бадемите и хлябът се запичат последователно в сух тиган и се оставят да се охладят.
4
Сос „Ромеско“ 4
В блендер се смилат бадемите, добавят се хлябът и запърженият лук, обелените чушки, доматите, виненият оцет, зехтинът „Екстра върджин“, пушеният пипер, чилито, скилидките чесън, сол и черен пипер на вкус. Смила се.
5
Сос „Ромеско“ 5
Сосът се поднася към морски дарове или с крекери.
Подобни рецепти:
Коментари (1)
1.
Изпрати
лично съобщение

21.09.2016
Сосът е хубав, наподобява на вкус нашенския айвар. Лука не го пържих, опекох го заедно с чушките и доматите, също и чесъна. Имаше малки импровизации и при подправките... ;)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


132 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: