Сьомгова пъстърва на фурна

Апетитно основно
Източник: Бон Апети
Дата: 19.02.2024

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
1 сьомгова пъстърва (1 кг)
200 мл бяло вино („Совиньон Блан“)
60 мл студено пресован зехтин
150 г маслини „Каламон“ (без костилки)
2 глави лук шалот
1 скилидка чесън
1/2 лимон
2–3 стръка мащерка
1 ч. л. риган
сол и пипер меланж на вкус

за сметаната:
200 мл животинска сметана
2 стръка пресен лук
1/2 лимон
сол на вкус



Начин на приготвяне:
1
Сьомгова пъстърва на фурна
Лукът и маслините се режат на шайби.
2
Сьомгова пъстърва на фурна 2
Чесънът се стрива на паста със сол и се смесва с ригана и листенцата мащерка.
3
Сьомгова пъстърва на фурна 3
Рибата се слага в тава, коремът й се маже с чесновата смес, по кожата й се правят прорези и също се мажат с чесън.
4
Сьомгова пъстърва на фурна 4
Коремната кухина се пълни с нарязан на кубчета лимон.
5
Сьомгова пъстърва на фурна 5
Рибата се поръсва с шайби лук и маслини.
6
Сьомгова пъстърва на фурна 6
Зехтинът и виното се разбъркват със сол и едро счукан пипер меланж. Наливат се в тавата.
7
Сьомгова пъстърва на фурна 7
Рибата се пече в загрята на 220 градуса фурна, с вентилатор, до готовност – около 15 минути, времето зависи от големината й.
8
Сьомгова пъстърва на фурна 8
Сметаната се разбива със сол и лимонов сок, поръсва се с наситнен пресен лук.
9
Сьомгова пъстърва на фурна 9
Рибата се реже и се поднася със сметаната.
Подобни рецепти:
Коментари (1)
1.
Изпрати
лично съобщение

10.02.2020
Много сполучлива рецепта, на всички се хареса. Единствено времето е малко според мен, ние я пекохме повече, докато течността почти се изпари.
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: