Патладжани с телешко и таханов сос

Елегантно основно
Източник: Бон Апети
Дата: 11.10.2022

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
3 патладжана
600 г смляно месо от телешка плешка
60 г краве масло
50 г кедрови ядки
200 мл телешки бульон
50 мл зехтин (+ за пържене на патладжаните)
2 скилидки чесън
1 глава лук
1/2 връзка магданоз
1/2 нар
1 ч. л. кимион
1/2 ч. л. кориандър
1/4 ч. л. кайенски пипер
1/4 ч. л. бахар
сол и черен пипер на вкус
арабски питки за сервиране

за соса:
100 г сусамов тахан
1 скилидка чесън
2 стръка мента
2 с. л. кисело мляко
2 с. л. лимонов сок
сол на вкус



Начин на приготвяне:
1
Патладжани с телешко и таханов сос
Патладжаните се белят и се режат на шайби с дебелина 2–3 см, посоляват се и се оставят за 10 минути, да се отцеди горчивият сок. Измиват се и се подсушават добре.
2
Патладжани с телешко и таханов сос 2
Пържат се в голямо количество загрят зехтин до златисто.
3
Патладжани с телешко и таханов сос 3
Лукът и чесънът се наситняват и се запържват в около 50 мл зехтин.
4
Патладжани с телешко и таханов сос 4
Добавя се каймата, пържи се, докато се получат златистокафяви трохи. Овкусява се с кимиона, кориандъра, бахара, кайенския пипер, сол и черен пипер на вкус.
5
Патладжани с телешко и таханов сос 5
Налива се бульонът и се готви 10 минути на слаб огън.
6
Патладжани с телешко и таханов сос 6
Зърната на нара се отделят, а магданозът се накълцва.
7
Патладжани с телешко и таханов сос 7
Кедровите ядки се пържат в загрято масло като се посоляват, когато станат със златист цвят, са готови.
8
Патладжани с телешко и таханов сос 8
Арабските питки се запичат за кратко в сух тиган.
9
Патладжани с телешко и таханов сос 9
Чесънът за соса се стрива на паста и се смесва със сусамовия тахан, киселото мляко, лимоновия сок, 2–3 с. л. вода, накълцаната мента и сол на вкус.
10
Патладжани с телешко и таханов сос 10
Върху затоплените парчета питка се поставят шайби патладжан отгоре от каймата с подправките, таханов сос, насинен магданоз, малко зърна нар и пържени кедрови ядки.
Подобни рецепти:
Коментари (1)
1.
Изпрати
лично съобщение

18.02.2018
Като любител на патладжана, веднага я направих тази рецепта. Единственото което не ми хареса, че когато се пържат в толкова мазнина (той е като гъба и попива много), след това яденето ми стана прекалено мазно. Със сигурност пак ще я повторя, но тази път или ще ги гриловам, или пък просто ще ги изпържа в по малко мазнина :))))
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: