Торта баклава

Впечатляващ външен вид и класически, любим вкус
Източник: Бон Апети
Дата: 31.12.2019

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
за блата:
4 яйца, размер L
250 г галета
150 г шамфъстък
160 г захар
125 г краве масло
1 пакетче бакпулвер
1 ч. л. канела
масло за намазване на тавата
50 г шамфъстък за украса

за баклавата:
125 г краве масло
1 пакет точени кори
200 г сурови белен бадеми
160 г захар
1 ч. л. канела
100 г галета

за сиропа:
350 г захар
600 мл вода
6 с.л. мед
1 портокал


Начин на приготвяне:
1
Торта баклава
Яйцата за блата се разбиват за около 10 минути със захарта с миксер, докато побелеят. Налива се разтопеното масло и се добавят галетата, смлените шамфъстъци, канелата и бакпулверът. Разбърква се със силиконова шпатула.
2
Торта баклава 2
Дъното на кръгла форма за торта с диаметър 26 см се постила с хартия за печене, а стените се намазват с разтопено масло. Сместа се изсипва внимателно.
3
Торта баклава 3
Блатът се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна с вентилатор за 25 минути.
4
Торта баклава 4
В касерола се слагат захар, мед и вода за сиропа. Варят се и когато се получи сироп, се изстисква портокалът. Щом кипне, сиропът е готов.
5
Торта баклава 5
Когато блатът е студен, се реже на две и всеки блат се сиропира с част от сиропа (около ½ от общото количество, другият е за баклавата) и се оставя на студено.
6
Торта баклава 6
Корите за баклавата се изрязват с размера на същата форма, в която е изпечен кейкът. Покриват се с кърпа, за да не изсъхват.
7
Торта баклава 7
Смлените бадеми се смесват със захарата, галетата и канелата.
8
Торта баклава 8
Във формата се подрежда изрязана кора, намазва се с разтопено масло, поръсва се с част от бадемовата смес.
9
Торта баклава 9
Така се процедира с всички кори, като последната също се маже с масло. Реже се на 12 триъгълници като торта.
10
Торта баклава 10
Пече се в предварително загрята на 150 градуса фурна с вентилатор за около 1 час и 10 минути или до готовност. След като се охлади леко, се прехвърля в друг съд и се залива с горещия сироп. Оставя се поне час да се сиропира.
11
Торта баклава 11
Баклавата се разделя на две през средата парче по парче.
12
Торта баклава 12
Единият сиропиран кейк се поставя в плато, отгоре се поставя половината от долната половина от баклавата, отгоре се поставя вторият сиропиран кейк и отгоре се завършва с горната част от баклавата.
13
Торта баклава 13
Ако има нужда се приготвя още сироп и с него се залива тортата. Поръсва се с настинени шамфъстъци.

Подобни рецепти:
Коментари (11)
11.
Изпрати
лично съобщение

21.02.2019
Да, Красимир.
10.
Изпрати
лично съобщение

23.09.2018
Количеството на шамфъстъкът за блата, без черупка ли е?
9.
Изпрати
лично съобщение

16.04.2015
Страхотна торта :)
8.
Изпрати
лично съобщение

06.01.2015
Ефектна и вкусна :)
7.
Изпрати
лично съобщение

22.05.2014
Много вкусна и богата на аромти. Може да бъде оценена единствено от любителите на сладки изкушения!
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


Kalina Slavilova се регистрира в сайта.
Margarita Ruslanova коментира рецептата Шишчета със сьомга
Margarita Ruslanova коментира рецептата Вегетариански кюфтета
cookinglady коментира рецептата Пилешко с паста на фурна
Gerry Chankova се регистрира в сайта.
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: