Торта "Конкорд"

Торта "Конкорд" е десертът, сервиран на пътниците от първия полет на едноименния самолет през 1976г.
Източник: Бон Апети
Дата: 11.09.2007

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
6 белтъка
160 г захар
30 г какао
30-40 г пудра захар
5 белтъка
250 г чист шоколад
150 г захар
120 г краве масло
50 г глюкоза
200 мл сладкарска сметана
100 мл вода


Начин на приготвяне:
1
Торта
Белтъците за платките се отделят в суха купа и се разбиват с миксер на най-ниската степен, докато станат на пяна.
2
Торта
При постепенно увеличаване на скоростта се сипва захарта и разбиването продължава, докато станат на твърд сняг. (Трябва да се задържат 5 секунди в обърната лъжица.)
3
Торта
Малка част от белтъците се отделя за декорация, а в останалите се сипват пресетите какао и пудра захар, като сместа се бърка внимателно с шпатула, за да не спадне.
4
Торта
Подходяща тава се покрива с хартия за печене и върху нея се очертават елипси. (За да не се размества хартията, тавата се намазва с масло на няколко места.)
5
Торта
Тестото се шприцова в очертаните форми с помощта на пош, а отстрани се оформят капки и пръчици от отделените белтъци (по-късно се използват за декорация). Платките се пекат при температура на фурната около 100 градуса, докато се изсушат.
6
Торта
Шоколадът се натрошава и се разтопява на водна баня, като се бърка и се внимава да не заври. След това се сваля от котлона, разбърква се с кравето масло и се оставя да се охлади.
7
Торта
Глюкозата, захарта и водата за муса се смесват, кипват се и се варят 2 минути. Белтъците се разбиват почти на сняг и в тях при непрекъснато разбиване се налива леко охладеният захарен сироп. Разбиването продължава, докато сместа изстине.
8
Торта
След това се добавя шоколадът, разбърква се внимателно и се смесва с предварително разбитата сметана. Мусът се оставя да стегне в хладилник.
9
Торта
Взима се една белтъчна платка, върху нея се нанася тънък слой мус, отгоре се слага втора платка, която отново се намазва с мус и се покрива с трета платка.
10
Торта
Тортата се намазва с мус от всички страни, украсява се с белтъчните формички и се поръсва с пудра захар и какао.
Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


101 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: