Тоскански хляб с розмарин

Кухнята на Тоскана е семпла и в нея се залага на пресни, сезонни продукти. Хлябът не е просто допълнение, а основен за храненето и там се приготвя в безброй варианти. Тук предлагаме един от тях с леко сладък вкус, който идва от стафидите
Източник: Бон Апети
Дата: 22.06.2015
Тоскански хляб с розмарин
 
Необходими продукти:
500 г брашно
200 мл хладка вода
80 г кафяви стафиди
3 с. л. зехтин „Екстра върджин”
1 щипка сол
1 щипка захар
3 стръка розмарин
5 г пипер меланж
1 пакетче суха мая
морска сол за поръсване
1 стрък розмарин за поръсване
зехтин „Екстра върджин” за намазване


Начин на приготвяне:
1
Тоскански хляб с розмарин

Маята се разтвяря в малко вода, заедно със захарта и се оставя да шупне.

 


2
Тоскански хляб с розмарин 2

Брашното се пресява в купа и в него се сипва шупналата мая,  розмаринът, нарязан наситно, стафидите, солта, зехтина и пипера меланж, счукан наедро в хаванче.

 


3
Тоскански хляб с розмарин 3

Налива се водата и се замесва гладко, меко и плътно тесто (за около 15 минути). Оставя се да втаса, докато удвои обема си (около час и половина).

 


4
Тоскански хляб с розмарин 4

Върху набрашнен плот се  оформя хляб, слага се в намазнена и набрашнена форма за терин и се поръсва с цели листенца розмарин, малко морска сол и се намазва със зехтин. Оставя се да втаса още 30 минути.

 


5
Тоскански хляб с розмарин 5

Пече се в загрята на 200 градуса фурна, с вентилатор, за около 30 минути, докато стане златист отгоре, и отдолу.


Подобни рецепти:
Коментари (6)
6.
Изпрати
лично съобщение

11.10.2015
Малко промених рецептата, замених розмарина със сух риган и пропуснах стафидите. Добавих 0.100 грама пшеничен брашно. Хляба стана уникално вкусен!
5.
Изпрати
лично съобщение

26.01.2015
Страхотен хляб, ароматен и с хрупкава коричка.
4.
Изпрати
лично съобщение

09.12.2014
Супер е! Пропуснах стафидите, но пак стана много добре.
3.
Изпрати
лично съобщение

27.11.2013
Рецептата е много добра. Аз лично слагам около 10гр сол, защото мисля, че написаната в рецептата не е достатъчна. Искам да отбележа, че аз не ям солено. Хляба го правя без подправките- тоест обикновен хляб. Става много бързо и е идеален за домашно приготвен хляб- винаги се получава.
2.
Изпрати
лично съобщение

02.10.2013
вкусно :)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: