Воден бюрек

Нарича се така, защото корите се варят
Източник: Бон Апети
Дата: 08.10.2013

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
160 г краве масло за намазване
брашно за разточване
сусам за поръсване

за тестото:
600 г брашно
3 яйца
160 мл прясно мляко

за пълнежа:
300 г краве сирене
200 г кашкавал
2 връзки магданоз



Начин на приготвяне:
1
Воден бюрек
В купа се смесват брашното, прясното мляко и яйцата. Замесва се твърдо тесто и си оставя да почине 30 минути, покрито с фолио за свежо съхранение.
2
Воден бюрек 2
Кашкавалът и сиренето се настъргват на едро ренде и се смесват с наситнения магданоз.
3
Воден бюрек 3
Тестото се разделя на 10 равни части, които се разточват на много тънки кръгли кори (с диаметъра на тавата) върху набрашнен плот.
4
Воден бюрек 4
В дълбока тенджера се кипва вода и се посолява. Една кора се слага в тенджерата с водата, вари се за 2-3 минути, след това кората се поставя в купа с ледено студена вода.
5
Воден бюрек 5
Кръгла тава се намазва с разтопено масло. Отгоре се подреждат 5 броя сварени кори една върху друга (дебелите краища се изрязват), като се мажат обилно с масло.
6
Воден бюрек 6
Петата кора също се маже с масло и отгоре се слага цялата плънка.
7
Воден бюрек 7
Следват останалите 5 кори, също намазани с масло. Поръсва се със сусам и се пече за около 50 минути в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор.
Подобни рецепти:
Коментари (3)
3.
Изпрати
лично съобщение

08.10.2013
Вече е опечена и пробвана! Много вкусна. Единствено при мен всички кори при ваденето от тенджерата се накъсаха и се наложи да ги сглобявам... Направих само със сирене :)
2.
Изпрати
лично съобщение

26.11.2013
Ако имате път към Истанбул, опитайте непременно \"Су-бюрек\" (буквално: “воден бюрек”). В техните закусвални има различни видове, но класическия със сирене ми е най-любим. Браво за тази рецепта!
1.
Изпрати
лично съобщение

02.11.2013
ммммммммммм
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: