Желирана туршия

Източник: Бон Апети
Дата: 10.12.2009
Желирана туршия
 
Необходими продукти:
100 г карфиол
100 г броколи
100 г моркови
100 г тиквички
1 връзка магданоз
няколко капки редуциран балсамов оцет
зехтин за украса
100 г глава целина
4 скилидки чесън
4–5 зърна черен пипер
4–5 зърна бахар
5 г желатин
100 мл оцет
1 с. л. морска сол
3 с. л. захар
2 аспирина (стрити на прах)


Начин на приготвяне:
1
Предварително измитите зеленчуци се нарязват във форми по желание, а магданозът се накъсва наедро, но без дръжките. На дъното на еднолитров буркан се сипва маринатата. Зеленчуците се подреждат внимателно в буркана, като не трябва да остава почти никакво
пространство между тях.
2
Налива се вода до ръба на буркана и той се запечатва плътно с винтова или обикновена
капачка, обръща се и се оставя така 7 дни, като всеки ден се обръща и разклаща.
3
От чесъна, целината, черния пипер и бахара се прави бульон, като се поставят в 100 мл вода на слаб огън около 30 минути. Внимава се водата при варенето да не кипне, защото тогава бульонът потъмнява. Бульонът се прецежда и се оставя да изстине.
4
Към добре изстиналия бульон се прибавя желатинът, оставя се за 10 минути да набъбне и след това се загрява на водна баня до 60 градуса. Преди сервиране мариновалите се зеленчуци се аранжират в подходящ съд стъпаловидно или на мозайка, заливат се с желатина и се
оставят в хладилник до пълното им желиране.
5
Салатата може да бъде поднесена в съда, в който е била охлаждана, или да се обърне
върху подходяща чиния и да се украси с капки редуциран балсамов оцет и зехтин.
Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


Elena Mineva се регистрира в сайта.
Ангелова се регистрира в сайта.
Svetla Ruseva-Kostova се регистрира в сайта.
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: