Баница за делник и за празник



0
67391

Според пълнежа си баниците могат да бъдат солени – със сирене, извара, спанак, месо, праз, гъби, зеле, риба, както и сладки – с тиква, ябълки, конфитюр и др. Според формата си те са триъгълни, вити или правоъгълни, а според оформянето си – наложени, сгънати и вити.

Вкусна домашна баница се приготвя от тънко разточени листа, направени от висококачествено брашно с висока разтегливост и еластичност.

За да приготвите сполучливо тесто за баница трябва да спазите следните правила:
• брашното за баници да е отлежало, сухо и пресято;
• водата да е студена и да се добавя постепенно, за да стане тестото по-еластично и разтегливо;
• ако използвате яйца, те трябва да се разбият предваритварително;
• в брашното се прави кладенче и се добавят солта и другите продукти;
• готовото тесто се завива с кърпа или се намазва със смес от масло и олио, за да не хване коричка, като се оставя да отпочине около 15–30 минути, в зависимост от желаната твърдост.

Коментари (0)

БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: