Според пълнежа си баниците могат да бъдат солени – със сирене, извара, спанак, месо, праз, гъби, зеле, риба, както и сладки – с тиква, ябълки, конфитюр и др. Според формата си те са триъгълни, вити или правоъгълни, а според оформянето си – наложени, сгънати и вити.
Вкусна домашна баница се приготвя от тънко разточени листа, направени от висококачествено брашно с висока разтегливост и еластичност.
За да приготвите сполучливо тесто за баница трябва да спазите следните правила:
• брашното за баници да е отлежало, сухо и пресято;
• водата да е студена и да се добавя постепенно, за да стане тестото по-еластично и разтегливо;
• ако използвате яйца, те трябва да се разбият предваритварително;
• в брашното се прави кладенче и се добавят солта и другите продукти;
• готовото тесто се завива с кърпа или се намазва със смес от масло и олио, за да не хване коричка, като се оставя да отпочине около 15–30 минути, в зависимост от желаната твърдост.
Какво е сутринта без уханието на току-що опържени филийки, топли банички, мекици, понички… Факт е,...
Кремообразно авокадо, чесън, сок от лайм и пресен кориандър… Едва ли има някой, който да...
Страстните почитателите на азиатската кухня, сред които сме и ние, добре познават предимствата на естествено ферментиралия...
Едва ли американската химичка Мишел Франкъл е подозирала, каква „буря“ ще предизвика с работата си...
В желанието си да осигуряват най-добрата и здравословна храна на децата родителите често прибягват до прясно...