Имало едно време… български боб, ориз и леща


0
68291

„Имало едно време“ е имиджова линия на Крина, която включва боб, ориз и леща от типични български сортове, гарантирано произведени в България. Опаковката разказва историята на отглеждането на ориза, боба и лещата по нашите земи, която датира от векове, за златните години на българското селско стопанство, когато страната ни е била сред водещите земеделски производители в Европа и за кризата от 90-те години на ХХ век, когато селското стопанство почти замира.

Идеята е да се възстановят традициите
по отглеждане на специфични български култури, с които се приготвят ястия от националната ни кухня. Българската трапеза е разнообразна и самобитна, с привкус на многовековна история, съхранила през вековете белезите на националното ни самосъзнание и характерност. Не малък дял в този процес се пада на кулинарните традиции в националната българска кухня. Ние, българите, обичаме да се храним бавно и с наслада и задължително, винаги да посрещаме гостите си с изобилие от нашенски гозби на масата ни.

Днес, 20 години по-късно, отглеждането на ориз, боб и леща у нас
постепенно се възражда. Българският производител се завръща към изконните култури, отглеждани по нашите земи от векове наред. Започва възстановяването на истинските български сортове като Добруджански, Наслада и Илийна.

Първите сведения за отглеждането на боб у нас датират от 16. век
Фасулът е един от задължителните продукти за всяко българско домакинство, който през годините се е превърнал във важна съставна част от националната ни кухня и обикновено е едно от първите неща, които ни хрумват, когато говорим за традиционна българска кухня.

За съжаление обаче,
поради това, че дълги години родните потребители не са консумирали български боб, се забелязва известно отхвърляне на качествата му, както и промяна във вкусовете и трудно приемане на типичните сортове. Вярно е, че българският боб не е толкова бляскав като аржентинския, не е толкова бял като киргизстанския и не е толкова чист като египетския, но това е нашият боб – отглеждан от години по нашите ширини. Познавачите ще разпознаят типичните му вкусови качества, а приготвяйки традиционната боб чорба ще си припомнят вкуса от детството.

Серията „Имало едно време“
няма за цел да предизвика носталгични спомени по миналото, а да изпрати вкусно послание към потребителите, с което да спомогне за възстановяване на българските кулинарни традиции, както и за предаването им на следващите поколения, които почти не познават типичните за страната ни продукти и отдавна са забравили изгубения вкус на родната боб чорба и любимите бабини манджи.

Pinterest
Коментари (0)116 ДУШИ ОНЛАЙН
SuperMag коментира рецептата Чаена лимонада
SuperMag коментира рецептата Портокалова лимонада
SuperMag коментира рецептата Джинджифилова лимонада
SuperMag коментира рецептата Лимонада с джинджифил и мед
SuperMag коментира рецептата Лимонада с диня
SuperMag коментира рецептата Домашно лимончело
SuperMag коментира рецептата Ягодова напитка
Деница се регистрира в сайта.
Ivan Vasilev се регистрира в сайта.
snezka се регистрира в сайта.
Ina Dimitrova се регистрира в сайта.
ЛЮБОПИТНО
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail:
Списък на всички потребителиУсловия за ползванеРекламаЗа насКак да печелите точкиКарта на сайта