Баница с месо

Дата: 18.12.2014
Източник: Даниел Банчев
ТИТЛА: Главен готвач
Баница с месо
 
Необходими продукти:
за корите:
800 г качествено бяло брашно
500 мл вода
2 щипки сол
2 ч. л. оцет
за плънката:
500 г кайма
500 г гъби
300 г лук
12 с. л. олио (+ за намазване)
1 с. л. мед
1 връзка магданоз
360 г кашкавал
400 г кисело мляко
2 яйца
сол, чубрица, червен и черен пипер на вкус
 

Начин на приготвяне:
1
Баница с месоАко не искате да точите кори – пропуснете тази стъпка. Купете си готови домашни точени кори. За останалите продължавам. Корите се приготвят с три основни продукта: брашно, вода и сол. В някои случаи се прибавят оцет или олио. Брашното трябва да е с високо съдържание на глутен. Ако не е достатъчно отлежало и глутенът му е слаб, се подсилва с киселина. Това е и причината, оцетът да присъства в рецептата.
Пресейте брашното със солта. Направете кладенче, в което сипете водата. Бъркайте в една посока. Тестото се омесва хубаво. Когато сте готови, покрийте с влажна кърпа за около 20 минути, докато глутенът влезе в реакция с водата.

2
Баница с месо 2Тестото разделете на топки. Вземете първата и я разточете на питка. С тънка точилка започнете да разточвате, като източвате питката към тънка кора. Щом се поувеличи, посипете отново леко с брашно и увийте върху точилката. Увитият лист се разточва с две ръце, като се започва от средата и постепенно ръцете се раздалечават към краищата на точилката. Щом се поразточи, листът се отвива и се слага обратно върху набрашнената дъска. Пак се навива върху точилката и пак се точи по същия начин. Тестото не бива да лепне! Един лист трябва да се получи с около 5-6 увивания. Трябва да оставите готовите кори да починат половин час.
3
Баница с месо 3За плънката измийте гъбите и ги нарежете. Нарочно казвам да ги измиете - водата, която ще поемат ще ни е нужна при пърженето на каймата. Сложете в голям тиган 6 с. л. олио, после каймата и около нея нарязаните гъби. Пържете, като смесвате съставките и се стремите да направите каймата на трохи. Гъбите ще отдадат постепенно водата, която са поели и плънката ще стане по-добра.
4
Баница с месо 4Когато плънката е готова, овкусете с подправки по ваш вкус. Аз използвам сол, чубрица, червен и черен пипер.
5
Баница с месо 5Пресипете каймата в чиния и в освободения тиган сложете почистения и нарязан наситно лук с останалите 6 с. л. олио.
6
Баница с месо 6Запържете го и когато стане златист и се карамелизира, добавете една препълнена супена лъжица мед. Изключете котлона и разбъркайте, докато медът и лукът се смесят добре.
7
Баница с месо 7После върнете в тигана готовата вече кайма и хубаво смесете всичко. Наситнете магданоза и го прибавете и него в тигана. Отдръпнете тигана настрана, за да поизстине плънката, за да можете да работите с нея.
8
Баница с месо 8Разгънете на масата първата кора. В единият край сложете от готовата плънка, а до нея настържете от кашкавала (вижте снимката).
9
Баница с месо 9В купичка разбийте добре киселото мляко и двете яйца. От тази смес поръсете цялата кора. Навийте кората и я поставете в намазнена тава за печене.
10
Баница с месо 10Навийте кората като охлюв (вижте снимката). Направете по същият начин и останалите кори.
11
Баница с месо 11Щом сте готови, намазнете баницата отгоре с олио и я покрийте с алуминиево фолио. Печете 30 минути в загрята на 180 градуса фурна.
12
Баница с месо 12Махнете фолиото и допечете, докато получите апетитна запечена коричка.
13
Баница с месо 13Сервирайте със свежа салата или кисело мляко.
Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


190 ДУШИ ОНЛАЙН
Светлана коментира рецептата Пиле фрикасе
Kiakka Anna се регистрира в сайта.
Мим коментира рецептата Домашно картофено пюре
Цветина Николова се регистрира в сайта.
Klavdiq Slavkova се регистрира в сайта.
Polina Lavchieva коментира рецептата Ризото с тиквички и гъби
Елена Миланова коментира рецептата Сос „Пири пири“
Кремена коментира рецептата „Вита“ торта
ЛЮБОПИТНО
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail:
Списък на всички потребителиУсловия за ползванеРекламаЗа насКак да печелите точкиКарта на сайта