Медена торта

Дата: 04.01.2015
Източник: Силвия Маркова
ТИТЛА: Експериментатор
Медена торта
 
Необходими продукти:
за блата:
3 яйца
150 г захар
3 с. л. мед
1 и 1/2 ч. л. сода бикарбонат
50 мл прясно мляко
600-700 г брашно
2 ч. л. канела
за крема:
1 л прясно мляко
8 с. л. захар
2 с. л. мед
3 жълтъка
6 с.л. брашно
1 ванилия
50 мл уиски
300 г краве масло
100 г пудра захар
за глазурата:
200 г натурален шоколад
50 г краве масло
1 с. л. пудра захар

Начин на приготвяне:
1
Медена тортаРазбиват се с тел яйцата и захарта, добавят се към млякото, медът, содата, канелата и разтопеното масло. Сместа се изсипва в касерола и се вари на котлон, като непрекъснато се бърка. Щом започне да придобива карамелен цвят, се оставя да се охлади. С охладената смес и брашното се замесва меко тесто, което се разделя на 6 топки. Разточват се на еднакви по големина блата, с дебелина 3-4 см.
2
Медена торта 2Блатовете се пекат за около 7 минути, върху хартия за печене, в предварително загрята на 200 градуса фурна.
3
Медена торта 3Още топли, блатовете се изрязват по формата, в която ще се подреждат.
4
Медена торта 4Кремът се приготвя като от млякото се отделят 300 мл, а останалото мляко (700 мл) се загрява със захарта и меда.
Брашното, жълтъците, ванилията и уискито се разбиват с отделеното мляко, прибавят се към врящото мляко и се вари, до сгъстяване, при непрекъснато бъркане.
Готовият млечен крем се покрива с фолио за свежо съхранение и се оставя да изстине.
5
Медена торта 5Маслото се разбива с пудрата захар на пухкав крем.
6
Медена торта 6Млечният и масленият крем се смесват при непрекъснато бъркане.
7
Медена торта 7Сглобяваме тортата, като редим последователно блат и крем, докато свършат блатовете. Завършваме с крем. Оставяме за 2-3 часа на стайна температура, блатовете да поемат от крема, след което - поне още 2 часа в хладилник. За глазурата на водна баня се разтопява шоколадът, заедно с маслото и захарта. Охладената торта (която сме извадили от формата) се залива с глазурата, докато е още топла.
8
Медена торта 8Завършваме с украса по желание и според случая.
Освен с кафе, тортата е много подходяща да се консумира и с пенливо вино.
Наздраве!
Подобни рецепти:
Коментари (3)
3.
Изпрати
лично съобщение

28.01.2015
за блата, пише да се добави масло а не е описано колко!! Понеже за блата се използват само жълтъците, за да не изхвърлям белтъците ги разбих на сняг с 50 гр пудра захар и най накрая ги добавих към крема като бърках с дървена лъжица. Получи се много пухкав и хубав крем.
2.
Изпрати
лично съобщение

12.01.2015
За блата се използва и 50гр. разтопено масло.
1.
Изпрати
лично съобщение

22.02.2015
Много сполучлива рецепта, единствено не става ясно колко е маслото в продуктите за блатовете, аз лично сложих 50 гр и се получи идеално.
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


291 ДУШИ ОНЛАЙН
Елена Стоянова се регистрира в сайта.
Радина Великова се регистрира в сайта.
Roberta Georgieva се регистрира в сайта.
Малинка коментира рецептата Захарен пирог
ЛЮБОПИТНО
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail:
Списък на всички потребителиУсловия за ползванеРекламаЗа насКак да печелите точкиКарта на сайта