Пастицио с агнешко

По рецепта, вдъхновена от гръцката кухня
Източник: Бон Апети
Дата: 06.05.2021

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
1 агнешка плешка (около 2 кг)
500 г букатини (паста за пастицио)
250 мл червено вино
50 г краве масло
30 мл олио
2 консерви домати на кубчета (по 400 г)
3 връзки пресен лук
1/2 малка глава лук
1–2 скилидки чесън
1 връзка пресен джоджен
1/2 връзка магданоз
1 с. л. червен пипер
1/2 с. л. мед
сол и черен пипер на вкус

за бульона:
костите от месото
1 стрък стеблена целина
1 глава лук
1 морков
1 дафинов лист
сол на вкус

за соса „Бешамел“:
1 л прясно мляко
200 г кашкавал от овче мляко
100 г краве масло
100 г брашно
3 жълтъка
1/4 ч. л. индийско орехче
сол и черен пипер на вкус

за сервиране:
микс от зелени салати



Начин на приготвяне:
1
Пастицио с агнешко
Месото се обезкостява и се смила в месомелачка с едрата решетка.
2
Пастицио с агнешко 2
Костите се слагат в тенджера и се заливат с вода. Добавят се нарязаните на едро морков, лук и целина. Овкусява се с дафиновия лист и сол. Кипва се и се вари, докато се получи хубав бульон.
3
Пастицио с агнешко 3
Старият лук се наситнява и се запържва в олиото и маслото.
4
Пастицио с агнешко 4
Добавя се смляното месо и се пържи, докато стане на трохи и се започне да се карамелизира. Налива се виното и се готви, докато се редуцира.
5
Пастицио с агнешко 5
Наливат се доматите и около 300 мл от агнешкия бульон. Овкусява се с мед, червен пипер, сол и черен пипер. Готви се 20–30 минути, докато се получи гъсто рагу. Ако има нужда, се налива още от бульона.
6
Пастицио с агнешко 6
Прибавят се нарязаните на ситно джоджен, магданоз, лук и чесън. Разбърква се и се дърпа от огъня.
7
Пастицио с агнешко 7
Маслото за бешамела се загрява и в него се запържва брашното. Налива се млякото и се готви, докато се получи гладък бешамел. Дърпа се от огъня. Овкусява се със сол, черен пипер и индийското орехче. Добавят се жълтъците и се разбърква добре.
8
Пастицио с агнешко 8
Пастата се сварява във вряща подсолена вода. Отцежда се и се разбърква с половината от соса.
9
Пастицио с агнешко 9
Останалият сос се разбърква с настъргания кашкавал.
10
Пастицио с агнешко 10
Половината от пастата се сипва в тава.
11
Пастицио с агнешко 11
Покрива се с рагуто и после се слага останалата паста.
12
Пастицио с агнешко 12
Залива се със соса с кашкавал.
13
Пастицио с агнешко 13
Пече се в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор, до златисто – около 20 минути.
14
Пастицио с агнешко 14
Оставя се леко да се охлади и се нарязва. Сервира се със салата от листни зеленчуци.
Подобни рецепти:
Коментари (1)
1.
Изпрати
лично съобщение

22.09.2020
Стана вкусно. Не знам как, но ми отне около два часа и половина, макар че ползвах готова агнешка кайма. Само заради това не бих го готвила отново.
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


116 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: