Парижки бриош

Дата: 02.05.2012
Източник: Бон Апети
Парижки бриош
 
Необходими продукти:
500 г брашно
6 яйца
350 г краве масло
70 мл прясно мляко
90 г захар (и 1 щипка за маята)
15 г жива мая
1/2 ч. л. сол
за намазване:
1 яйце
1 с. л. мед
2 с. л. прясно мляко
 

Начин на приготвяне:
1
Парижки бриош
Маята се разтваря в топлото прясно мляко с щипка захар. Оставя се да шупне леко.

 


2
Парижки бриош 2
Брашното се пресява. Яйцата се разбиват. В купа се смесват брашното, солта и разбитите яйца, захарта и шупналата мая. Замесва се гладко тесто (10 минути).

 

 

 


3
Парижки бриош 3
Към него се прибавя малко по малко мекото масло, като се разбърква на ниска степен, докато маслото напълно се поеме от тестото (10 минути). Получава се еластично, гладко и лепкаво тесто.

 

 


4
Парижки бриош 4
Тестото се прехвърля в чиста купа, покрива се с фолио за свежо съхранение и се оставя на топло да втаса за около 1–2 часа, докато удвои обема си.

 


5
Парижки бриош 5
После се натиска с ръце, потопени в брашно, за да не лепне, така че да спадне. Покрива се с фолио за свежо съхранение и се оставя в хладилник минимум за 5 часа.

 


6
Парижки бриош 6
Готовото тесто се разделя на 12–13 топки, като всяка една се разделя надве – една по-голяма за основа и една по-малка за отгоре. В намаслени и набрашнени хартиени форми за мъфини се поставя първо голямата топка. С набрашнени пръсти се прави дупка в нея, а отгоре се поставя по-малката топка.

 

 


7
Парижки бриош 7
Намазват се със смес от разбито яйце, прясно мляко и мед и се оставят да втасат, докато удвоят обема си. Преди да се изпекат отново се намазват със сместа.

 


8
Парижки бриош 8
Пекат се в загрята на 200 градуса фурна, с вентилатор, за около 15 минути, след това градусите се намаляват на 180 и се допича за още 20 минути. Изваждат се от фурната и се оставят за починат за 5 минути.






Съвет: Ние направихме 1 голям и 10 малки бриоша за ефектност. Вие можете да направите само малки.


Подобни рецепти:
Коментари (1)
1.
Изпрати
лично съобщение

01.01.1970
Днес направих този прекрасен Бриош. Стана пухкав, мек и целия апартамент миришеше на масло :) Благодаря Ви за рецептата. Със сигурност ще го приготвя пак...скоро :)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


209 ДУШИ ОНЛАЙН
Николета Чераджийска-Тодорова се регистрира в сайта.
Anelia Peruhova се регистрира в сайта.
Валентина Стоева се регистрира в сайта.
Boychev Bobito се регистрира в сайта.
Malina Valkova се регистрира в сайта.
Svilena Dimitrova се регистрира в сайта.
Milena Hubenova коментира рецептата Сладки с тиква и стафиди
Milena Hubenova се регистрира в сайта.
Jah Nikolov коментира рецептата Ягодов релиш
ЛЮБОПИТНО
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail:
Списък на всички потребителиУсловия за ползванеРекламаЗа насКак да печелите точкиКарта на сайта