Пица „Пулиезе“

Кръстена е на областта Пулия в Италия, за която е характерна семплата, земна кухня
Източник: Бон Апети
Дата: 20.07.2022

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
за тестото:
350 г брашно тип „00”
1/4 пакетче суха мая
1/2 ч. л. захар
10 г сол
175 мл хладка вода
20 мл зехтин

за гарниране:
200 г чери домати
150 г маслини „Каламата”
1/4 ч .ч. зехтин
1 глава лук
1/4 ч. л. сол
200 г пушено сирене („Скаморца”)
черен пипер на вкус


Начин на приготвяне:
1
Пица „Пулиезе“

Маята се разтваря в малко от водата (трябва да е хладка). Добавят се захарта и зехтина и се разбърква.

 


2
Пица „Пулиезе“ 2

В купа се слагат брашното (от него се оставят около 100 г за размесване и за плота) и солта. Наливат се маята и останалата вода и се разбърква.  

 


3
Пица „Пулиезе“ 3

Върху набрашнен плот се замесва меко тесто, покрива се с фолио, за да не хваща кора и се оставя да втасва на топло, докато удвои обема си – за около 40 минути.

 


4
Пица „Пулиезе“ 4

Камъкът (специален за печене на пица) се слага в загрята на 250 градуса фурна, за да се сгорещи. Лукът се нарязва на полумесеци и се задушава с 2 с. л. от зехтина за гарнирането, за 4–5 минути, на средна температура. Посолява се и се дърпа от огъня. Оставя се да се охлади.

 


5
Пица „Пулиезе“ 5

Готовото тесто се разделя  на две топки. Поставят се в намазнена тава, намазват се със зехтин, да не хващат кора, покриват се с фолио и се оставят за 30 минути да втасат.

 


6
Пица „Пулиезе“ 6

Разточват се или се издърпват с ръце.

 


7
Пица „Пулиезе“ 7

Върху едното тесто се поръсва половината от настърганото сирене, отгоре се разпределя 1/2 от задушеният лук и се овкусява с черен пипер.

 


8
Пица „Пулиезе“ 8

Маслините се почистват от костолките, а чери доматите се разрязват надве. Половината от тях се подреждат върху първата пица. Тя се пренася внимателно върху камъка и се пече за 10 минути на температура от 250 градуса.

 


9
Пица „Пулиезе“ 9

Когато е готова се изважда и се нарязва. По същия начин се приготвя и другата пица.


Подобни рецепти:
Коментари (5)
5.
Изпрати
лично съобщение

18.01.2017
:)
4.
Изпрати
лично съобщение

18.01.2017
Много вкусна се получи, тънко тесто, леко хрупкаво, но вероятно защото я попекох малко повече от 10 минс. Браво за рецептата!
3.
Изпрати
лично съобщение

25.04.2015
:)
2.
Изпрати
лично съобщение

24.01.2014
Моята беше подобна на тази. Беше страхотна! Тази също е чудесна!
1.
Изпрати
лично съобщение

02.09.2013
Невероятна пица! Семпла, но вкусна и красива.
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


129 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: