Понички с глазура

Дата: 12.12.2015
Източник: Mariana Yankova
ТИТЛА: Чирак
Понички с глазураПонички с глазураПонички с глазураПонички с глазура
 
Необходими продукти:
2 яйца
1 1/2 ч. ч. прясно мляко (топло)
7 г суха мая
1/3 ч. ч. захар
1/4 ч. ч. краве масло (разтопено)
1/4 ч. ч. олио
3/4 с. л. сол
5 ч. ч. брашно (+ за разточване)
150 г шоколад
60 г кокосови стърготини
 

Начин на приготвяне:
1
Затопляме прясното мляко. Сипваме маята в млякото, заедно с 1 с. л. захар и я оставяме да се активира за около 10 минути.
2
Пресяваме брашното, добавяме 3/4 с. л. сол и разбъркваме добре.
3
Разбиваме 2 яйца, добавяме 1/3 ч. ч. захар, 1/4 ч. ч. разтопено масло и 1/4 ч. ч. олио, и разбиваме всичко добре.
4
Сипваме млякото с маята към яйчената смес и разбъркваме добре.
5
Започваме поетапно да добавяме брашното, като накрая трябва да получим меко, еластично и леко лепкаво тесто. Ако тестото е прекалено лепкаво добавете още малко брашно.
6
След това слагаме тестото в купа, намазана с олио и го покриваме с фолио. Оставяме го да втаса на топло (или в загрята на 50 градуса фурна), докато удвои обема си - между 1 и 2 часа.
7
След като тестото вече е втасало, го поръсваме с брашно и го разточваме върху набрашнен плот на кора, с дебелина от около 1 см. От кората изрязваме поничките във форма по желание.
8
Оставяме поничките за около 20-30 минути в тава, поръсена с брашно, за да втасат повторно.
9
Пълним с олио около 2/3 от съда, в който ще пържим поничките и оставяме да се загрее добре. Проверяваме, като потопим дървена бъркалка в мазнината - ако около бъркалката интензивно бълбукат малки мехурчета, значи мазнината е загрята достатъчно.
10
Пържим поничките до готовност и ги слагаме в тава, върху кухненска хартия, за да се отцеди излишната мазнина. Добре е да ги оваляме в пудра захар, докато са още топли.
11
Приготвяме глазурата като разтопяваме шоколада на водна баня и потапяме поничките от едната страна в шоколада и след това в кокосовите стърготини.

Накрая се наслаждаваме на вкуса на прекрасните понички и обираме овациите на приятелите и семейството ни.


Съвети:
Може да използвате шоколад по избор (натурален, млечен, бял) - аз използвах натурален шоколад, защото го обичам най-много.

Вместо кокосови стърготини може да използвате натрошени ядки, шоколадови пръчици или друго - по ваш вкус.
Подобни рецепти:
Коментари (2)
2.
Изпрати
лично съобщение

12.01.2016
много вкусно.
1.
Изпрати
лично съобщение

21.12.2015
Чудесни са, ще ги пробвам.
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


Elena Bejan се регистрира в сайта.
Ася Асенова коментира рецептата Паста на фурна
ЛЮБОПИТНО
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail:
Списък на всички потребителиУсловия за ползванеРекламаЗа насКак да печелите точкиКарта на сайта