Сардински сладки с рикота (пардула)

Колко от вас са готови да си спестят месеното на козунаци и въпреки това искат да опекат страхотен сладкиш за празника? Не бързайте да отговаряте, защото това удоволствие си има цена и тя е щипка шафран, или както го наричат на остров Сардиния – „червеното злато“. Но пък си заслужава – вкусът на великденските кексчета от Сардиния е действително превъзходен. А на фона на козунаците, приготвянето им е направо фасулскоа работа. Комбинацията на извара и козунак за Великден е типична за руската кухня. В румънската също има печиво с козуначено тесто и плънка от извара. И на о-в Сардиния за празника приготвят нещо като малки кексчета с рикота. Тестото не е козучено, приготвя се много лесно, не е нужно да стискате палци дали ще се получат конци, така че горещо ви препоръчваме тази рецепта. Особено ако още се страхувате от козунаците. Навремето всяка домакиня в Сардиния ги е приготвяла за празника, днес могат да се намерят в която и да е пекарна или сладкарница. Жителите на острова са измислили безброй рецепти, като в южната му част ги правят с рикота и ги наричат пардулас. В северната част изглеждат по същия начин, но имат абсолютно различен вкус, защото сиренето, с което ги правят, е пекорино. Наричат ги казадинас.
Източник: Бон Апети
Дата: 25.03.2023

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
за тестото:
250 г брашно
20 г свинска мас
1 щипка сол

за плънката:
350 г сирене „Рикота“
150 г захар
40 г брашно
2 жълтъка
1–2 щипки шафран
кората от 1 лимон
кората от 1 портокал
мед за намазване


Начин на приготвяне:
1
Сардински сладки с рикота (пардула)
От брашното, солта, свинската мас и 125 мл топла вода се замесва тесто, което не бива да е много меко.Покрива се с прозрачно фолио и се оставя да почине за 30 минути.
2
Сардински сладки с рикота (пардула) 2
Рикотата за плънката се разбърква със захарта, брашното, настърганата лимонова и портокалова кора, стрития в хаванче шафран и жълтъците.
3
Сардински сладки с рикота (пардула) 3
Тестото се разточва на тънка кора.
4
Сардински сладки с рикота (пардула) 4
От него се изрязват кръгове с диаметър от 8 см. Във всеки кръг се слага от плънката.
5
Сардински сладки с рикота (пардула) 5
Тестото се прищипва, така че да се получи борд и плънката да е добре затворена.
6
Сардински сладки с рикота (пардула) 6
Сладките се пекат около 15 минути в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор. Охлаждат се леко и се мажат с мед.
Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


259 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: