След целувките

Ако сте правили целувки или друго белтъчно печиво и се чудите какво да правите с жълтъците, тази торта е за вас.
Източник:
ТИТЛА:
Дата: 08.04.2015
След целувките
След целувките
 
Необходими продукти:
за блата:
200 г захар
1 яйце
5 жълтъка
2 ч. ч. брашно
1/2 ч. ч. олио
50 г разтопено краве масло (за аромат)
1 ч. ч. кисело мляко
3 с. л. смляно ленено семе
1 ч. ч. орехи (нарязани)
1 бакпулвер
1/2 ч. л. сода бикарбонат
1 щипка сол
1/2 к. л. смлян джинджифил
4 с. л. какао (тъмно)

за сиропа:
сокът от 1 портокал
2 с. л. мед
1 с. л. захар
около 4 с. л. вода

за крема:
350 г сметана
120-150 г шоколад
4 с. л. прясно мляко
30 г краве масло
1 ч. ч. пудра захар

за украсата:
100 г шоколад (по желание)


Начин на приготвяне:
1
Разбийте захарта и яйцата с миксер. На струйка прибавете мазнината, а след това и киселото мляко.
2
Смесете сухите съставки в отделна купа или на вестник върху масата. Добавете сухите съставки към мокрите, като бъркате непрекъснато. Накрая поръсете с орехите и разбъркайте с дървена лъжица.
3
Застелете тавичка с диаметър 20-22 см с хартия за печене и изпечете блата за 40-50 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор.
4
Смесете съставките за сиропа и ги оставете да врят на слаб огън 2-3 минути.
5
С помощта на конец разрежете готовия блат на три.
6
Начупете шоколада на парчета и го разтопете с млякото и маслото на водна баня. Оставете сместа да се охлади. Разбийте сметаната с пудрата захар и добавете шоколадовата смес.
7
Сглобете тортата, като редувате блат, сироп, крем, блат.
По желание, разтопете шоколад за украса, излейте го върху хартия за печене и увийте тортата с нея.

Съвети:
С три блата тортата става най-вкусна.
За блата използвах 1 ч. ч. ръжено брашно и 1 ч. ч. бяло брашно, като лененото семе и ръженото брашно са по желание. Може предварително леко да запечете орехите.
За крема използвах бял шоколад. Може да използвате и натурален шоколад, но задължително без ядки.
Подобни рецепти:
Коментари (1)
1.
Изпрати
лично съобщение

14.10.2018
Сметаната - течна или заквасена? Браво за добре изглеждащата торта!
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


126 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: