Агнеси

Един любим сладкиш на българите
Източник: Бон Апети
Дата: 29.09.2023
Агнеси
 
Необходими продукти:
180 г брашно
180 г пудра захар
5 белтъка
1 бакпулвер
3 с. л. прясно мляко
180 г краве масло
100 г орехи
1 ванилия

за глазурата:
5 жълтъка
150 г пудра захар
1 с. л. лимонов сок
кората от 1 лимон
50 г черен шоколад


Начин на приготвяне:
1
Агнеси

Маслото и захарта се разбиват до побеляване. Белтъците се отделят от жълтъците и се разбиват на сняг.

 


2
Агнеси 2

Към маслото и захарта, малко по малко, се прибавят прясното мляко, брашното, и бакпулвера.

 


3
Агнеси 3

Слагат се смлените орехи и ванилията. Накрая се добавят белтъците и се разбърква добре.

 

 


4
Агнеси 4

Изсипва се в намазана с масло и посипана с брашно тава. Пече се в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор, за 25–30 минути.

 

 


5
Агнеси 5

Жълтъците, захарта, лимоновия сок и настърганата лимонова кората се смесват в купа и се разбиват на водна баня до побеляване.

 


6
Агнеси 6

Изпеченият сладкиш се залива с глазурата, а отгоре се декорира с разтопения черен шоколад. Оставя се да престои 24 часа на студено.


Подобни рецепти:
Коментари (13)
13.
Изпрати
лично съобщение

09.11.2023
Стар познат вкус, аз не бях уверена, че няма да пресека жълтъците на водната баня, затова ги разбих сурови, налях ги върху току що извадения сладкиш, изваден от формата и пак върнат в нея, и го оставих да изстива в още топлата фурна. Когато го извадих по-късно, глазурата беше отлична, стегнала и леко хрупкава.
12.
Изпрати
лично съобщение

14.02.2021
Класика! Аз пропуснах шоколадовата глазура, но н мисля, че това промени вкуса
11.
Изпрати
лично съобщение

17.07.2015
Любим десерт!
10.
Изпрати
лично съобщение

27.03.2015
Това е един от сладкишите без претенции, лесен за приготвяне и много любим!
9.
Изпрати
лично съобщение

07.02.2014
Страхотен сладкиш - преди го правих без масло, а сега със - много по-нежен е масления бисквит. Само дето орехите ги оставям на по-едри парчета - да се усещат. Заливката е вълшебна - само нея бих яла :)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: