Аранчини

Оризово предястие от Сицилия
Източник: Бон Апети
Дата: 12.08.2011
Аранчини
 
Необходими продукти:
1 ч. ч. ориз “Арборио”
100 г сирене “Пекорино” (пармезан)
60 г сирене “Моцарела”
30 г грах
2 малки глави лук
2 скилидки чесън
500 мл пилешки бульон
4 яйца
20 г краве масло
2 с. л. зехтин
куркума на вкус
700 мл олио за пържене
брашно и галета за овалване

за соса:
400 г домати от консерва
2 малки глави лук
3 скилидки чесън
2 стръка пресен босилек
зехтин за пържене
сол и черен пипер на вкус


Начин на приготвяне:
1
Аранчини

Лукът и чесънът се почистват, нарязват се наситно и се запържват в зехтина. Слага се оризът и се бърка докато стане стъклен.


2
Аранчини 2

Налива се малко бульон и се разбърква. Когато оризът поеме течността отново се налива бульон. Това се повтаря до готовност на ориза.


3
Аранчини 3

Овкусява се с куркума, разбърва се и се добавя маслото. Когато се разтопи се прибавя настърганото сирене “Пекорино”. Отново се разбърква и съдът се дърпа от огъня.  Оризът се оставя да изстине.

 


4
Аранчини 4

Моцарелата се нарязва на дребни кубчета. Яйцата се разбиват в купа.


5
Аранчини 5

Взима се малко от ориза, разстила се в дланта, вътре се слагат по малко моцарела и грах и се оформят топки.

 


6
Аранчини 6

Овалват се последователно в брашно, яйца и галета. Пържат се до златисто в сгорещеното олио.


7
Аранчини 7

Лукът и чесънът за соса се почистват, наситняват се и се запържват в зехтин. Доматите се пасират и се добавят в съда. Овкусява се със сол и черен пипер и се оставя сосът да се сгъсти. Накрая се подправя с наситнения босилек.


8
Аранчини 8

Сосът се слага в чинии и отгоре се поставят по две аранчини. Украсява се с листа пресен босилек.


Подобни рецепти:
Коментари (2)
2.
Изпрати
лично съобщение

18.11.2014
Прибавих и ситно нарязани гъби към ориза и станах уникални.
1.
Изпрати
лично съобщение

09.10.2014
Много вкусно и сравнително бързо.
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: