Баклава с орехи и шамфъстъци

Дата: 06.12.2018
Източник: Бон Апети

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
800 г фини точени кори
250 г орехи
250 г белени шамфъстъци
100 г захар
1 ч. л. канела
200 г краве масло
за сиропа:
600 г захар
сокът от 1/2 лимон
 

Начин на приготвяне:
1
Баклава с орехи и шамфъстъциСмелете орехите заедно с половината от захарта, а шамфъстъците – с останалата захар. Ароматизирайте смлените ядки с канелата.
2
Баклава с орехи и шамфъстъци 2Изрежете корите така, че да станат с големината на тавата за печене.
3
Баклава с орехи и шамфъстъци 3Намажете дъното на тавата с разтопено масло. Сложете 3-4 кори, след това част от ореховата смес, отново 3-4 кори, поръсете с част от сместа с шамфъстъци. Редувайте така, докато корите свършат. Завършете с кори.
4
Баклава с орехи и шамфъстъци 4Разрежете баклавата с остър нож като слънце.
5
Баклава с орехи и шамфъстъци 5След това я залейте хубаво с разтопеното масло.
6
Баклава с орехи и шамфъстъци 6Загрейте фурната на 180 градуса (с вентилатор). Печете баклавата, докато се зачерви хубаво – около 20 минути. Намалете фурната на 80 градуса и печете (сушете) баклавата до готовност – около 2 часа.
7
Баклава с орехи и шамфъстъци 7Накрая изключете фурната, открехнете вратата и оставете баклавата да изстине.
8
Баклава с орехи и шамфъстъци 8От захарта, 600 мл вода и сока от лимон пригответе сироп.
9
Баклава с орехи и шамфъстъци 9Залейте охладената баклава с горещия сироп. Сиропът трябва да я покрие много добре (да плува). Оставете да се охлади.
10
Баклава с орехи и шамфъстъци 10Приберете в хладилник за минимум 3 дни да се напои добре.
Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


114 ДУШИ ОНЛАЙН
Orhan Adem се регистрира в сайта.
Виждан Ахмед коментира рецептата Салата Капрезе
ЛЮБОПИТНО
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail:
Списък на всички потребителиУсловия за ползванеРекламаЗа насКак да печелите точкиКарта на сайта