Баница

Източник: меримел
ТИТЛА: Експериментатор
Дата: 16.06.2017
Баница
 
Необходими продукти:
350-400 г кори за баница
5-6 яйца
400-500 г кисело мляко (2%)
1 ч. л. сода за хляб
100 мл олио (+ за намазване)
300-400 г сирене


Начин на приготвяне:
1
Яйцата се разбиват в дълбока купа и към тях се добавя киселото мляко, като сместа отново се разбива добре. Сипват се содата и олиото и се разбърква. Накрая се слага натрошеното сирене.


2
Тавата се намазва с олио и в нея започват да се редят корите, като на дъното на тавата се слагат 2 кори и леко се намачкват с ръце, така че да станат „рошави“, а не да се сгънат на две и да се покрие точно дъното на съда.


3
Двете кори на дъното се заливат с около 1 черпак от приготвената смес. Отново се редят 2 кори и се заливат със смес. Процедурата се повтаря, до изчерпване на продуктите. Отгоре баницата също се залива със сместа.


4
Баницата се пече до готовност в предварително загрята на 180 градуса фурна.


Съвети:
Ако ви е трудно да прецените, колко смес да слагате върху всеки ред кори, пребройте предварително корите, за да знаете колко реда кори ще трябва да залеете и да имате яснота за приблизителното количество на заливката на всеки ред. Ако видите, че заливката не ви стига, винаги може да добавите в купата малко прясно или кисело мляко, или пък допълнително яйце.

Изливайте по малко от заливката и отстрани по ръба на тавата, за да не остане суха баницата в краищата.


Често добавям в сместа и малко количество (около 1/2 ч. ч.) газирана вода или прясно мляко, но няма пречка да се направи баничката и без тях – вкусът винаги е чудесен.

Подобни рецепти:
Коментари (8)
8.
Изпрати
лично съобщение

19.12.2021
Благодаря за рецептата! :)
7.
Изпрати
лично съобщение

13.08.2020
Супер баница,спазих точно рецептата!
6.
Изпрати
лично съобщение

03.05.2020
Любима рецепта! Аз добавих само малко масълце отгоре.
5.
Изпрати
лично съобщение

27.08.2019
Много вкусно!
4.
Изпрати
лично съобщение

05.05.2019
Благодаря за рецептата!!
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: