Баварски портокалов крем

Фин десерт
Източник: Бон Апети
Дата: 11.01.2023

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
за крема:
500 мл прясно мляко
200 мл животинска сметана
30 мл портокалов ликьор
220 г захар
5 яйца
2 портокала
3 с. л. царевично нишесте
1 пакетче желатин
1 щипка сол

за чипса:
2 малки портокала
100 г захар
100 мл вода

Бон Апети препоръчва:

Начин на приготвяне:
1
Баварски портокалов крем
Жълтъците на яйцата се отделят от белтъците.
2
Баварски портокалов крем 2
Кората на портокалите се настъргва, а сокът им се изцежда.
3
Баварски портокалов крем 3
Прясното мляко се загрява с половината захар.
4
Баварски портокалов крем 4
Жълтъците и нишестето се разбъркват.
5
Баварски портокалов крем 5
Сместа се налива към млякото, като се прецежда, прибавят се портокаловата кора и портокаловият сок. Готви се, докато се получи гъст крем. Оставя се, да се охлади, покрит с фолио, за да не се образува коричка.
6
Баварски портокалов крем 6
От останалата захар и 100 мл вода се приготвя не много гъст захарен сироп.
7
Баварски портокалов крем 7
Белтъците се разбиват със солта. Когато станат на пяна, малко по малко се налива от горещия захарен сироп, като се разбива с миксер.
8
Баварски портокалов крем 8
Желатинът се накисва в портокаловия ликьор.
9
Баварски портокалов крем 9
Охладеният крем се разбърква със затопления желатин, белтъчния сняг и разбитата животинска сметана.
10
Баварски портокалов крем 10
Кремът се разпределя в чаши и се оставя в хладилник поне за 2 часа.
11
Баварски портокалов крем 11
Портокалите за чипса се измиват много добре с четка и се нарязват на тънки шайби.
12
Баварски портокалов крем 12
От захарта и водата на умерен огън се приготвя гъст захарен сироп. Плитка тава се покрива с пергаментова хартия. Парчетата портокал се мажат с леко охладения сироп и се подреждат в тавата.
13
Баварски портокалов крем 13
Пекат се около 4 часа в загрята на 100 градуса фурна, без вентилатор, като се обръщат. Охлаждат се.
14
Баварски портокалов крем 14
Кремът се гарнира с разбита сметана и чипс от портокали.
Подобни рецепти:
Коментари (5)
5.
Изпрати
лично съобщение

19.02.2020
Здраейте, Вешерка! Очакваме снимка на готовия десерт :) Смесването на белтъците с горещ сироп е вид термична обработка, но винаги ползвайте правилно съхранявани, добре измити яйца от проверени източници. Поздрави!
4.
Изпрати
лично съобщение

15.02.2020
Загрятия сироп достатъчен ли е да пастьоризира белтъците срещу салмонела? При проба ще ползвам порторкаловия шприц (от Била) и сашетата с настърганите корички на Йоткер (нямам им вяра на био-цитрусите)
3.
Изпрати
лично съобщение

25.03.2017
Ликьорът може да се замени с друг ароматен алкохол по избор.
2.
Изпрати
лично съобщение

16.03.2017
С какво може да се замени ликьора?
1.
Изпрати
лично съобщение

16.01.2017
Много вкусен и ароматен стана.
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


247 ДУШИ ОНЛАЙН
vitorio78 се регистрира в сайта.
Бон Апети коментира рецептата Венециански бисквити
Даниела Стоянова се регистрира в сайта.
Ирина се регистрира в сайта.
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: