Бургер мусака

Любопитно превъплъщение на любимото ястие
Източник: Бон Апети
Дата: 19.07.2018

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
за доматения сос:
600 г домати
2 скилидки чесън
1 малка глава лук
1 с. л. зехтин
1 ч. л. риган
1 щипка канела
1 щипка бахар
сол и черен пипер на вкус

за бешамела:
200 мл прясно мляко
100 г сирене „Грюер“
1 с. л. краве масло
1 с. л. брашно
1 щипка индийско орехче
1 щипка кайенски пипер

за бургерите:
800 г фино смляно месо от телешка плешка
4 големи картофа
30 мл зехтин (+ за заливане)
1 скилидка чесън
1/4 глава лук
1 щипка бахар
1 патладжан
сол и черен пипер на вкус


Начин на приготвяне:
1
Бургер мусака
Доматите се обелват и се нарязват на кубчета.
2
Бургер мусака 2
Чесънът и лукът се нарязват на ситно и се запържват в загретия зехтин. Добавят се доматите. Овкусява се със сол, черен пипер, риган, канела и бахар и сосът се вари 10–15 минути на умерен огън.
3
Бургер мусака 3
Маслото за бешамела се загрява. Добавя се брашното и се запържва до златисто. Налива се млякото и се готви, докато бешамелът се сгъсти. Овкусява се с кайенски пипер и индийско орехче.
4
Бургер мусака 4
Добавя се настърганото сирене „Грюер“. Разбърква се.
5
Бургер мусака 5
Картофите се заливат със зехтин, увиват се в алуминиево фолио и се пекат 1–1,5 часа в загрята на 160 градуса фурна, с вентилатор.
6
Бургер мусака 6
Лукът и чесънът за каймата се нарязват на ситно и се запържват в сгорещения зехтин. Охлаждат се.
7
Бургер мусака 7
Разбъркват се с мляното месо. Овкусява се с бахар, сол и черен пипер.
8
Бургер мусака 8
Оформят се кюфтета и се пекат на грил тиган или плоча от всички страни, до готовност.
9
Бургер мусака 9
Патладжанът се нарязва на дебели шайби, които се осоляват и се оставят за 20 минути, да се отцеди горчивият им сок. Измиват се, подсушават се и се изпичат в намазан със зехтин грил тиган.
10
Бургер мусака 10
Картофите се разполовяват по дължина. Във всяка половинка се поставя от доматения сос, патладжан, кюфте и бешамел. Затваря се с другата половина на картофа. Фиксират с шишчета и се поднасят.
Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


Карамел коментира рецептата Венециански бисквити
Трифонова се регистрира в сайта.
Бон Апети коментира рецептата Крем „Печено мляко”
Rosy коментира рецептата Гофрети
Rosy сготви Гофрети
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: