Джуркана коприва с овче сирене, яйца от пъдпъдък и запържени печурки

Авторска вариация на рецепта от националната ни кухня, с орехови ядки и аромат на пресен девесил
Източник: Бон Апети
Дата: 04.05.2006

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
500 г коприва
1-2 с. л. ябълков оцет
2-3 с. л. брашно
1 ч. ч. олио
1-2 дафинови листа
листата на 1 стрък девесил
2 стръка пресен лук
5-6 едри печурки
8 пъдпъдъчи яйца
50 г смлени орехови ядки
100-150 г овче сирене
1 ч. л. червен пипер


Начин на приготвяне:
1
Джуркана коприва с овче сирене, яйца от пъдпъдък и запържени печурки
Копривата се измива, поставя се във вряща подсолена вода и ври 3 минути. След това се изплаква със студена вода, отцежда се и се нарязва наситно.
2
Джуркана коприва с овче сирене, яйца от пъдпъдък и запържени печурки 2
Гъбите се почистват и пънчетата се отстраняват. Чадърчетата се нарязват на филийки и се запържват в 2 с. л. силно загрято олио до златисто.
3
Джуркана коприва с овче сирене, яйца от пъдпъдък и запържени печурки 3
Останалото олио също се загрява и в него за 30 секунди се запържва нарязаният наситно лук. След това се поръсва брашното и щом лукът се запържи до златисто, съдът се оттегля от котлона.
4
Джуркана коприва с овче сирене, яйца от пъдпъдък и запържени печурки 4
Поръсва се с червения пипер, разбърква се, сипва се наситнената коприва, посолява се и се запържва, като се бърка непрекъснато. Накрая се подправя с нарязан наситно девесил, разбърква се още веднъж и се оттегля от котлона.
5
Джуркана коприва с овче сирене, яйца от пъдпъдък и запържени печурки 5
В кипнала подсолена вода се поставя дафиновият лист, налива се ябълковият оцет и едно по едно се счупват яйцата от пъдпъдък. Варят се 3 минути, след което се изваждат с решетъчна лъжица.
6
Джуркана коприва с овче сирене, яйца от пъдпъдък и запържени печурки 6
В порционна чиния се поставя метален пръстен, в него се слагат ред настъргано сирене и ред джуркана коприва, отгоре се поръсват смлените орехови ядки и отново се слагат по един ред сирене и коприва.
7
Джуркана коприва с овче сирене, яйца от пъдпъдък и запържени печурки 7
Пръстенът се изважда, върху копривата се поставят по 2-3 поширани яйца от пъдпъдък и се поръсват с червен пипер. Отстрани се гарнира със запържени печурки.
Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:



Елена се регистрира в сайта.
krastana коментира рецептата Брауни с ягоди
Николай се регистрира в сайта.
Krasimira Ivanova се регистрира в сайта.
Rajna Peeva се регистрира в сайта.
Evtedi коментира рецептата Бяла торта „Гараш“
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: