Фокача с чери домати и риган

Ароматен италиански хляб с много зехтин и пресни домати
Източник: Бон Апети
Дата: 11.06.2022

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
500 г брашно
1/2 кубче жива мая
300 мл хладка вода
1 с. л. зехтин „Екстра върджин“
10 г сол
1 щипка захар
брашно за размесване

за гарниране:
200 г чери домати
100 мл зехтин „Екстра върджин“
1 ч. л. сух риган
сол и черен пипер на вкус


Начин на приготвяне:
1
Фокача с чери домати и риган

Маята се разтваря в 50 мл от водата, заедно със захарта. Поръсва се щипка брашно и се оставя да шупне. В купа се смесват брашното, зехтинът, солта, шупналата мая и останалата вода.

 


2
Фокача с чери домати и риган  2

Замесва се меко тесто, което се оставя в чиста купа, поръсено с малко брашно и покрито с фолио за свежо съхранение, да втаса за около 2 часа.

 


3
Фокача с чери домати и риган  3

В кръгла тава се полива 20 мл зехтин, отгоре се оформя тестото и в него се правят вдлъбнатини с пръсти.

 


4
Фокача с чери домати и риган  4

В тях се поставят чери доматите разрязани надве, поръсва се риганът, подправя се със сол и черен пипер и се залива с останалия зехтин. Оставя се да почине за около 40 минути.

 


5
Фокача с чери домати и риган  5

След това се пече в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор, за около 30 минути.


Подобни рецепти:
Коментари (16)
16.
Изпрати
лично съобщение

12.03.2017
За първи път я правя и се получи страхотна, аромата е невероятен
15.
Изпрати
лично съобщение

08.12.2016
Сложих и саламче,маслинки и краставички стана много вкусна
14.
Изпрати
лично съобщение

04.12.2016
Много вкусна и мека. Аз добавих и малко от любимата ми моцарела.
13.
Изпрати
лично съобщение

11.09.2016
Направих я с три вида брашно: бяло, от лимец и пълнозърнесто. Правя тази рецепта за пореден път!
12.
Изпрати
лично съобщение

17.10.2015
Стана хубава,но не я направих с бяло брашно,което бе грешка от моя страна, исках да е по-диетична ама не ми допадна вкуса на тъмното брашно. Другия път определено ще е с бяло брашно. Сложих и маслини.
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: