Калмари с доматен бульон

Източник: Бон Апети
Дата: 20.12.2004
Калмари с доматен бульон
 
Необходими продукти:
1/2 кг калмари
4-5 стръка магданоз
1 кубче гъбен бульон
50 г маслини
1 глава лук
150-200 г ориз
1/2 ч. л. сол
1/4 ч. л. захар
1 ч. л. босилек
2-3 с. л. зехтин
1 стрък розмарин (1/2 ч. л.)
1 скилидка чесън
1/2 буркан белени стерилизирани домати
олио за пържене
грис за овалване
4-5 с. л. зехтин



Начин на приготвяне:
1
Калмари с доматен бульон
Калмарите се почистват, като торбичката и гръбначната “сламка” се изваждат от тубата, тубата се обръща. Окото и шипът се отстраняват. Пипалата и тубата се измиват, като вендузите от пипалата се отстраняват, маха се ципата от тубата. Тялото на калмарите се нарязва на шайби, пипалата се разполовяват. Овалват се в грис, изтръскват се добре и се пържат 3-4 минути в повече олио. Изваждат се върху салфетка.
2
Калмари с доматен бульон 2
Чесънът се наситнява и се запържва 30 секунди в предварително загретия зехтин за бульона. Добавят се стерилизираните домати. Къкри 20 минути, ароматизира се с розмарина и босилека, поставят се захарта и солта. Къкри още 2-3 минути, след което се претрива през гевгир.
3
Калмари с доматен бульон 3
Нарязаният наситно лук се запържва 1-2 минути в предварително загретия зехтин. Поставя се оризът, запържва се, докато стане стъклен. Стрива се кубчето гъбен бульон. На части се наливат 400 мл вода, добавят се нарязаните на шайби маслини и се наливат още 200 мл вода. Ври, докато оризът поеме цялата вода. Сервира се, като в купичка се налива доматен бульон, в основната чиния се слага част от ориза и се поръсва с магданоз, поставят се пържени калмари.
Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


Цвети се регистрира в сайта.
Ники публикува рецептата Кавърма с пилешко
Stefka Lazarova се регистрира в сайта.
Ivan Pandinov се регистрира в сайта.
ZaekBaek се регистрира в сайта.
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: