Миди „Сен Жак” със спагети „Али-оли”

Източник: Бон Апети
Дата: 07.06.2010
Миди „Сен Жак” със спагети „Али-оли”
 
Необходими продукти:
600 г миди „Сен Жак”
500 г спагети
6 с. л. зехтин
50 мл бяло вино
20 мл водка
1 с. л. каперси
1/4 връзка магданоз
3 скилидки чесън
3 стръка див лук
2 люти чушлета
1 лайм
сол и черен пипер на вкус


Начин на приготвяне:
1
Мидите се заливат с 800 мл подсолена вода и се варят 3–4 минути. Изцеждат се и се запържват в 3 с. л. от зехтина за 1–2 минути. Добавят се наситнени 2 скилидки чесън и накълцаният див лук (няколко пера се оставят за украса), разбърква се, налива се виното и се задушава 30 секунди. Долива се водката и след като течността се редуцира, се добавят каперсите. Овкусява се със сол и пипер.
2
Спагетите се сваряват в кипяща подсолена вода. Отцеждат се, прехвърлят се в тиган с останалия зехтин и се объркват 2–3 минути. Добавят се накълцаните магданоз и скилидката чесън и наситнените чушлета. (Спагетите, приготвени за допълнителен вкус и аромат със зехтин, чесън и зелени подправки, в италианската кухня шеговито се наричат „Али-оли”. Прилича на нашенското „Ммм... уау... вкусно!”.)
3
При сервиране на дъното на купа или чиния се сипват спагетите и върху или около тях се поставят мидите. Отгоре се изстисква лаймът и се украсява с перата див лук.
Подобни рецепти:
Коментари (1)
1.
Изпрати
лично съобщение

12.10.2013
Често си ги приготвяме :)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


109 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: