Мутабъл (Патладжан Дип)

Много вкусно предястие
Източник: Даниел Банчев
ТИТЛА: Главен готвач
Дата: 01.09.2014
Мутабъл (Патладжан Дип)
 
Необходими продукти:
1 голям патладжан
210 г паста сусамов тахан
250 г кисело мляко
1 връзка магданоз
4-5 скилидки чесън
1-2 бр. лимона
сладък или лют червен пипер на вкус
1 нар
зехтин и сол на вкус


Начин на приготвяне:
1
Мутабъл (Патладжан Дип)
Много популярно ястие в Близкия Изток, но можете да го срещнете в Грузия, Египет, Турция и други страни. В основата си то се прави от печен патладжан и тахан, заради това някои го бъркат с Баба Гануш – но двете ястия имат различен вкус и подправки.
Изпечете патладжана и го задушете в похлупена тенджера, докато изстине (както правите печени чушки). Обелете го, и го накълцайте на ситно. Ако го кълцате в блендер с нож, внимавайте да не го докарате на паста! Изсипете го в удобна за бъркане купа.

2
Мутабъл (Патладжан Дип) 2
Почистете и измийте връзка магданоз, а после я нарежете на ситно. Прибавете наситнения магданоз при накълцания патладжан. Счукайте на паста скилидките чесън и тях прибавете в купата.
3
Мутабъл (Патладжан Дип) 3
Добавете паста сусамов тахан и киселото мляко. Използвайте качествено кисело мляко – домашно или пълномаслено. Аз дори използвам цедено киселото мляко. Посолете на вкус и изцедете сока на един или два лимона. Количеството зависи от вашия вкус и от това, до колко е кисело, киселото мляко. Разбъркайте хубаво всичко и опитайте дали не се нуждае от нещо според вашият вкус.
4
Мутабъл (Патладжан Дип) 4
Сервирайте в подходяща чиния, като поръсите мутабъла със семена от нар, червен пипер и зехтин. Ако го обичате пикантно - сложете лют червен пипер. Ако случите да няма още нар – заместете го с няколко маслини или нарязан на кубченца домат (почистен от люспите, сока и семките).
Подобни рецепти:
Коментари (2)
2.
Изпрати
лично съобщение

26.03.2015
Аз го приготвям като гарнитура, когато пека риба и обичам да слагам повечко тахан. :))
1.
Изпрати
лично съобщение

09.12.2014
ммм да си оближеш пръстите :) Който обича баба гануш ще хареса и тази рецепта,подобни са но не еднакви по вкус :)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: