Печен качамак с доматен сос
Лора и Стоян
10–12 сухи чушки 250 г Белен боб Krina (500 г сварен) 1 к. ч. орехови ядки 2 глави лук 2 с. л. брашно 3–4 с. л. олио (+ за намазване и поливане) 1 стрък целина 1 скилидка чесън 2 стръка пресен джоджен 3–4 стръка пресен магданоз 2 ч. л. червен пипер 1/2 ч. л. черен пипер 2 ч. л. сол | за соса бешамел: 600 мл прясно мляко 60 г краве масло 60 г брашно 1 ч. л. сол 1/4 ч. л. черен пипер 1 щипка индийско орехче |
1 | ![]() | В тенджера със студена вода сложете Беления боб Krina и кипнете. Варете 30–35 минути от момента на завиране, като малко преди да свалите боба от котлона, добавете 1 ч. л. сол и разбъркайте.
|
2 | ![]() | Накиснете сухите чушки в подсолена вода за 10 минути и ги отцедете.
|
3 | ![]() | В голям тиган загрейте олиото и сотирайте ситно нарязаните лук и целина за 5–6 минути. Добавете чесъна, джоджена, черния и червения пипер, гответе още минута и свалете съда от котлона. Охладете за няколко минути и прибавете счуканите орехи.
|
4 | ![]() | В купа сложете отцедения боб, прибавете сместа от зеленчуци и орехи, поръсете с брашното и разбъркайте добре. |
5 | ![]() | С така приготвената смес напълнете чушките и подредете плътно една до друга в намаслена тава за печене. Полейте с малко олио отгоре и печете около 25 минути в предварително загрята на 200 градуса фурна. |
6 | ![]() | През това време пригответе соса бешамел като в касерола разтопите маслото на средно силен огън и добавите брашното. Разбъркайте добре и гответе 3–4 минути, докато брашното се запържи и стане златисто. На тънка струйка налейте студеното прясно мляко, като бъркате непрекъснато. След като сосът стане гладък, подправете със солта, черния пипер и индийското орехче. Варете 7–8 минути, като бъркате почти непрекъснато, и свалете от котлона.
|
7 | ![]() | Сервирайте чушките върху сос бешамел и поръсете с наситнен пресен магданоз.
|
2. |
Изпрати
лично съобщение |
04.12.2017 Разбира се, че ястието е добро и без сос, но сосът му придава завършеност и е последният щрих към по-добра консистенция. Получил се е по-гъст от количеството брашно. Опитайте следващият път с 1 супена лъжица или 2 равни без връх.
При всички случаи изглежда вкусно:)
|
1. |
Изпрати
лично съобщение |
04.12.2017 Хубава рецепта, но не знам защо сосът ми стана много гъст, мисля че и без него е достатъчно добро ястието.
| ![]() |
В навечерието сме на най-чаканите, най-магичните и най-вълнуващи празници в годината - Бъдни вечер, Коледа...
Дори и най-изобретателните кулинари понякога имат нужда от идеи за бърза семейна вечеря или пък...
Зашеметяващи са сергиите по пазарите през есента! Претрупани от свежи сезонни плодове и зеленчуци, те...
Първите пожълтели листа вече са факт. Все още е слънчево, но всички добре знаем, че...
Всеки има различна причина да обича лятото повече от другите сезони - морето, ваканцията, планината,...