Патладжанени сарми

Апетитно запечени на фурна
Източник: Бон Апети
Дата: 06.10.2022

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
6 патладжана
1 кг смляно месо от телешка плешка
100 мл зехтин
1–2 домата
1 глава лук
2 скилидки чесън
1 връзка магданоз
2 стръка мента
1 ч. л. кимион

за соса:
1 кг домати
50 мл зехтин
1 ч. л. захар
1 ч. л. риган
сол и черен пипер на вкус


Начин на приготвяне:
1
Патладжанени сарми
Патладжаните се режат на тънки филии по дължина. Осоляват се и се оставят да престоят 20 минути, за да се отдели горчивият им сок, след което се измиват и се подсушават. Намазват се със зехтин и се пекат на грил от двете страни, до готовност.
2
Патладжанени сарми 2
Лукът, чесънът, ментата и магданозът се нарязват на много ситно.
3
Патладжанени сарми 3
В купа се разбъркват каймата, лукът, чесънът, магданозът и ментата. Овкусява се с кимион, сол и черен пипер.
4
Патладжанени сарми 4
Доматите се нарязват на шайби.
5
Патладжанени сарми 5
Върху филиите патладжан се поставя от каймата, навиват се рула, които се подреждат в тава, намазана със зехтин.
6
Патладжанени сарми 6
Доматите за соса се нарязват на едро, пасират се и се прецеждат в касерола.
7
Патладжанени сарми 7
Добавят се зехтинът, захарта, риганът, сол и черен пипер на вкус.
8
Патладжанени сарми 8
Сосът се оставя да кипне и се вари 5–10 минути, след което се излива върху патладжанените сарми.
9
Патладжанени сарми 9
Отгоре се подреждат шайбите домати.
10
Патладжанени сарми 10
Тавата се покрива с алуминиево фолио и ястието се пече 40 минути в загрята на 200 градуса фурна, с вентилатор.
Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: