Топла шарлота с круши
Лора и Стоян
за тестото: 340 г брашно 2 яйца 90 г пудра захар 150 г краве масло 1 щипка сол | за тарта: 3 круши 50 г пудра захар 1/2 пакетче ванилия 3 с. л. конфитюр от кайсии | за плънката: 2 яйца (размер XL) 145 г пудра захар 30 г брашно 150 краве масло 1/2 пакетче ванилия 140 г смлени печени бадеми кората от 1 лимон |
1 | ![]() | В блендер се слагат всички сухи съставки за тестото – брашно, сол и захар. Добавя се маслото (трябва да е студено), нарязано на кубчета. Разбива се и когато се образуват трохи, се слагат яйцата. Отново се разбива. Оформя се тесто, завива се във фолио за свежо съхранение и се прибира в хладилник поне за 1 час. |
2 | ![]() | След това тестото се разточва и се слага във форма за тарт с подвижно дъно. Оставя се да се охлади за 20 минути. |
3 | ![]() | Крушите се обелват и се разделят надве по дължина, семките се отстраняват. |
4 | ![]() | В касерола се слага захарта за тарта, заедно с ванилията и крушите. Сипва се вода колкото да покрие плодовете. След това крушите се отстраняват. (Това се прави, само да се премери колко вода трябва.) Водата се кипва и се оставя да ври 5 минути. Слагат се крушите, похлупват се и се дърпат от огъня, оставят се да се пошират за 5–10 минути. |
5 | ![]() | Маслото за плънката се разбива с миксер до кремообразна смес заедно със захарта и ванилията. Яйцата се разбиват и се смесват с бадемите, лимоновата кора и брашното. |
6 | ![]() | Двете смеси за плънката се комбинират и се разбъркват, трябва да се получи хомогенна маса. |
7 | ![]() | Върху тестото се слага хартия за печене с морска сол и се пече за 10 минути в загрята на 190 градуса фурна, с вентилатор. След това солта и пергамента се отстранява и се пече за още 5 минути. |
8 | ![]() | Изпеченият блат се намазва с 1/4 от плънката. Отгоре се подреждат крушите с разреза надолу и между тях се разпределя останалата плънка. Пече се в загрята на 180 градус фурна, с вентилатор, за 40 минути. |
9 | ![]() | След като паят се извади от фурната, крушите се намазват със загрятия кайсиев конфитюр. Съвет: Ако ви остане от тестото, го приберете в хладилник. Там ще запази качествата си за 2-3 седмици. Ако е във фризер, може да издържи и 2 месеца. |
3. |
Изпрати
лично съобщение |
01.01.2021 Много е вкусно!!!
|
2. |
Изпрати
лично съобщение |
01.11.2014 И с ябълки но по-тънки парчета се получи чудесен, от тези жълтите с малко черни точки, много са сладки :)
|
1. |
Изпрати
лично съобщение |
13.01.2014 много любим десерт, често замествам бадемите с орехи и се получава също много добре!
|
Декември е, Коледа наближава, а ние вече усещаме истинския дух на празника, който толкова много...
Още един вариант за представяне на нашите рецепти – това е новата ни рубрика „...
Есента е тук! Нека се насладим на нейните вкусове и аромати заедно с Лора и...
Kaufland България представи първата си национална собствена линия продукти „Брей!“ от изцяло български производители На пазара...
5 причини Kikkoman да е част от кампанията #ВкусноВкъщи 1. #ОстаниВкъщи Разбира се, че на първо...