Шоколадова торта

Класика, когато заговорим за торти
Източник: Бон Апети
Дата: 10.08.2012
Шоколадова торта
 
Необходими продукти:
за блата:
100 г брашно
120 г захар
5 яйца (размер L)
80 г печени лешници
60 г натурално какао
1 пакет бакпулвер

за крема:
300 г черен шоколад
200 г захар
5 жълтъка
30–40 мл коняк
400 мл сладкарска сметана
1 ванилия
100 г печени лешници

за сиропа:
50 г захар
100 мл вода

за декорация:
50 г черен шоколад
50 г бял шоколад


Начин на приготвяне:
1
Шоколадова торта

Яйцата за блата се разбиват със захарта до побеляване.


2
Шоколадова торта 2

Брашното, какаото и бакпулверът се пресяват и се добавят заедно с натрошените лешници. Всичко се разбърква.


3
Шоколадова торта 3

Сместа се изсипва в кръгла форма за торта с диаметър 26 см, на дъното на която се слага пергаментова хартия.


4
Шоколадова торта 4

Блатът се пече в загрята на 180 градуса фурна за 20–30 минути. Остабя се да се охлади и се разрязва на три.


5
Шоколадова торта 5

Шоколадът за крема  се разтопява на водна баня или в микровълнова фурна. Захарта и една чаена чаша вода се кипват на котлона, до разтваряне на захарта.


6
Шоколадова торта 6

Жълтъците се слагат в купа и се разбиват с миксер, като към тях на тънка струйка, се налива горещият сироп, докато се образува пяна.


7
Шоколадова торта 7

Пяната от жълтъци се смесва с разтопения шоколад, прибавят се ванилията и коняка.


8
Шоколадова торта 8

Сместа се охлажда леко и се смесва с разбитата сметана.


9
Шоколадова торта 9

Захарта за сиропа се  карамелизира (по желание се налива малко бренди), налива се водата и се оставя на котлона, докато захарта напълно се разтвори. След това се охлажда. 


10
Шоколадова торта 10

Единият от блатовете се връща във формата и се залива с 1/3 от сиропа.

 


11
Шоколадова торта 11

След това се намазва с 1/3 от шоколадовия мус и се поръсва с половината от едронарязаните лешници. Така се подрежда цялата торта, като се заделя част от крема за намазване . Слага се в хладилник минимум за 4 часа (най-добре за 1 нощ).


12
Шоколадова торта 12

После се изважда от формата и цялата се намазва със заделения крем. Отгоре, с помощта на лъжица, се прави паяжина от разтопените бял и черен шоколад.

 

Съвет: Ако обичате по-сочни блатове, удвоете продуктите за сиропа.

 


Подобни рецепти:
Коментари (21)
21.
Изпрати
лично съобщение

13.02.2022
Всичко се получи повече от прекрасно! Благодаря за рецептата!
20.
Изпрати
лично съобщение

26.04.2020
Току що я направих! Слагам я да се охлажда, декорацията по-късно. Само да вметна, всичко ми се получи!
19.
Изпрати
лично съобщение

16.12.2019
Колко милилитра е "една чаена чаша"? Слпоред няколко източника, е 200мл, но муса ми се получи много течен и трябваше да го направя отново с 45мл вода.
18.
Изпрати
лично съобщение

15.05.2015
Комбинация от сочен блат, шоколад и лешници - превъзходен вкус.
17.
Изпрати
лично съобщение

29.12.2014
ок
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: