Смокинов крем с джинджифилови круши

Източник: Бон Апети
Дата: 10.10.2003
Смокинов крем с джинджифилови круши
 
Необходими продукти:
1 кофичка кисело мляко
10 големи смокини
2-3 с. л. мед
1 пакет желатин
1 с. л. захар
1 капка есенция ром (1 с. л. ром)
1 капка есенция лимон
2 круши
150 г захар
2-3 резена лимон
1-2 щипки джинджифил
150 мл прясно мляко
2 жълтъка
2-3 с. л. захар
по желание 2-3 капки зелен оцветител


Начин на приготвяне:
1
Смокинов крем с джинджифилови круши
Смокините се смилат с робот или се накълцват на съвсем ситно. Към тях се прибавят киселото мляко, медът, захарта и двете есенции.
2
Смокинов крем с джинджифилови круши 2
Желатинът се накисва в няколко с. л. студена вода, докато омекне, и се загрява при непрекъснато бъркане, но без да кипва. Щом се разтвори напълно, се прибавя към смокиново-млечната смес и отново се бърка, докато сместа го поеме. Пресипва се в тимбалчета или други десертни купички. Оставят се в хладилник да се охладят и желират.
3
Смокинов крем с джинджифилови круши 3
Крушите се почистват и се нарязват надлъжно на тънки ленти. Кипва се вода, поставят се лимоновите резени и малко след това - резените круша. Котлонът се изключва и крушите престояват във водата около 5 минути. Захарта се карамелизира с малко вода до кафеникаво и се овкусява с джинджифила. Охладените круши се овалват в карамелизираната захар и се варят 10-15 минути, докато се изпари сокът от крушите и остане само карамелът.
4
Смокинов крем с джинджифилови круши 4
Жълтъците за соса и захарта се разбиват с тел, докато започнат да побеляват. Млякото се кипва и се налива към жълтъците, като непрекъснато се бърка. Връща се отново в тенджерката и се вари, докато кремът започне да се уплътнява. Накрая се слага оцветителят, разбърква се и се охлажда.
5
Смокинов крем с джинджифилови круши 5
При сервиране карамелизираните круши се подреждат в чиния, около тях се разпределя сосът “Сабайон” и се добавя желираният крем със смокини.
Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: