Смядовско мезе

Рецепта от българската национална кухня
Източник: Бон Апети
Дата: 17.11.2006
Смядовско мезе
 
Необходими продукти:
500 г свинска кайма
1/2 ч. л. захар
1/2 ч. л. смлян кимион
1/2 ч. л. смлян кардамон
1 ч. л. сол
1/2 в. ч. червено вино "Порто"
бялата част на 1 стрък праз
2 скилидки чесън
2 яйца
30 г масло
200 г бекон на ивици
250 г черен свински дроб
черен пипер на вкус


Начин на приготвяне:
1
Смядовско мезе
Маслото се разтопява в тиган, сипва се нарязаният наситно праз и се запържва на слаб огън, като за да не прегаря, може да се налее малко вода. Щом лукът омекне, се добавя наситненият чесън, разбърква се и след 30 секунди тиганът се оттегля от котлона.
2
Смядовско мезе 2
Задушените зеленчуци се поставят в блендер заедно с каймата и черния дроб. Налива се червеното вино, подправя се със сол, захар, кардамон, кимион и черен пипер, добавят се яйцата и се пасира.
3
Смядовско мезе 3
В правоъгълна форма за кекс се нареждат ивици тънко нарязан бекон, така че да покрият дъното и стените и част от тях да остане да виси извън формата.
4
Смядовско мезе 4
Пюрираната смес се налива във формата и се завива с висящите ивици бекон. Съдът се завива с алуминиево фолио, поставя се в тава и в нея се налива вода, така че да стига до средата на формата. Пече се в предварително загрята на 180 градуса фурна около 2 часа.
5
Смядовско мезе 5
Изпеченото мезе се изважда, притиска се с керемида или с по-малка тавичка, в която се налива вода. (Така мезето няма да е ронливо и на следващия ден може да се реже като салам.) Оставя се да стегне в хладилник.
Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


114 ДУШИ ОНЛАЙН
Vanya Stoyanova се регистрира в сайта.
inn4o се регистрира в сайта.
Sevim Osman се регистрира в сайта.
Zlatka Vasileva се регистрира в сайта.
Vili Todorova се регистрира в сайта.
sunshine4eto коментира рецептата Мъфини с маслини и сирене
Еклер коментира рецептата Уелски кехлибарен пудинг
Mandarina Brauswetter коментира рецептата „Щи“ с кисело зеле
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: