Спагети с кюфтета от нахут

Богато постно основно
Източник: Бон Апети
Дата: 06.03.2017

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
500 г пълнозърнести спагети
800 г нахут (от консерва)
100 г запечени хлебни трохи
50 г сушени домати от буркан (в зехтин)
40 г вегански пармезан (+ за поръсване)
60 мл зехтин
2 скилидки чесън
4 стръка босилек
1 с. л. смляно ленено семе
1 ч. л. сух риган
сол и черен пипер на вкус

за соса:
1 бутилка доматен сос (800 г)
1 глава лук
1 скилидка чесън
30 мл зехтин
сол на вкус



Начин на приготвяне:
1
Спагети с кюфтета от нахут
Нахутът се отцежда добре и се пасира.
2
Спагети с кюфтета от нахут 2
Смляното ленено семе се разбърква с 3 с. л. студена вода и се оставя за 2–3 минути, сместа да се сгъсти.
3
Спагети с кюфтета от нахут 3
Босилекът и сушените домати се наситняват, чесънът се стрива на паста с малко сол, смесват се с нахута.
4
Спагети с кюфтета от нахут 4
Прибавят се лененото семе, риганът, около 40 г от хлебните трохи, половината от веганския пармезан, сол, черен пипер и се разбърква добре.
5
Спагети с кюфтета от нахут 5
Оформят се малки кюфтенца, които се овалват в смес от останалите хлебни трохи и вегански пармезан.
6
Спагети с кюфтета от нахут 6
Пържат се на няколко пъти в зехтин, до златисто.
7
Спагети с кюфтета от нахут 7
Спагетите се варят в подсолена вода, докато станат „ал денте“, отцеждат се и се поливат със зехтин.
8
Спагети с кюфтета от нахут 8
Чесънът и лукът за соса се наситняват и се запържват за кратко в зехтина.
9
Спагети с кюфтета от нахут 9
Овкусява се със сол, наливат се и доматите. Сосът се готви 10 минути на слаб огън.
10
Спагети с кюфтета от нахут 10
В дълбоки чинии се разпределя пастата, залива се със сос, а кюфтенцата се подреждат отгоре.
11
Спагети с кюфтета от нахут 11
Всяка порция се поръсва с вегански пармезан и по желание се украсява с листенца босилек.
Подобни рецепти:
Коментари (1)
1.
Изпрати
лично съобщение

13.03.2017
Да си призная, това е първата рецепта от сайта, в която се провалям, а съм приготвила толкова много… В какво се състои провала ли? Кюфтенцата са с невероятен вкус, но формата им ме изнерви до краен предел, понеже се разпадаха при пърженето. Може да съм допуснала грешка някъде, не зная, но те се топяха пред очите ми и едва успях да опазя десетина с правилната кръгла форма.)))) А какво затруднение изпитах при пасирането на нахута – не е истина. В крайна сметка посветих 4 часа за приготвянето, но резултатът беше зашеметяващ. Е, не ползвах спагети, защото у нас те не са на почит, а друг вид паста, посипах с истински пармезан, но това не промени крайния резултат.)))
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: