Суфле с портокалов ликьор

Рецепта на Александър Хекимов, майстор на шоколада, приготвена за менюто на Гранд Хотел София
Източник: Бон Апети
Дата: 15.12.2006

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
540 г прясно мляко
200 г захар
80 г брашно
80 г пълномаслен маргарин
150 мл портокалов ликьор
6 яйца
1 ч. л. натурално нишесте
50 г краве масло
50 г пудра захар
50 г брашно
3 белтъка
сос ягода и ванилия за декорация
топка сладолед за гарнитура


Начин на приготвяне:
1
Суфле с портокалов ликьор
Млякото, портокаловият ликьор и захарта се поставят в тенджера. Сместа се загрява, докато кипне, като се разбърква, за да се разтвори захарта.
2
Суфле с портокалов ликьор 2
Брашното се разбива с маргарина, след това може да се доомеси с ръце. Тестото се начупва и се поставя в кипналото мляко. Бърка се, докато се получи хомогенна смес.
3
Суфле с портокалов ликьор 3
След това сместа се оттегля от котлона и в нея се добавят жълтъците на яйцата, като бъркането продължава. Готовото пюре се оставя да се охлади.
4
Суфле с портокалов ликьор 4
Белтъците и нишестето се разбиват на твърд сняг. В тях се сипват 100 г от пюрето и се разбърква с шпатула. (Останалото пюре се запазва покрито в хладилник и следващите дни от него могат да се направят още суфлета.)
5
Суфле с портокалов ликьор 5
Купичките за суфле се намазват обилно с маргарин, набрашняват се и 3/4 от обема им се пълни с портокалово-млечната смес.
6
Суфле с портокалов ликьор 6
Купичките се нареждат в тава, в която се налива 1 пръст вода. Суфлето се пече 20 минути в предварително загрята на 200 градуса фурна.
7
Суфле с портокалов ликьор 7
Брашното, пудрата захар, белтъците и разтопеното масло за декоративните листа се разбиват и сместа се охлажда.
8
Суфле с портокалов ликьор 8
В тава се поставя хартия за печене и върху нея с помощта на пластмасова форма се правят тънки тестени листа.
9
Суфле с портокалов ликьор 9
Декоративните листа се пекат във фурна при температура 180 градуса, докато се зачервят. След това внимателно се изваждат.
10
Суфле с портокалов ликьор 10
В порционна чиния се обръща по едно суфле и около него се сипват сос ванилия и сос ягода. Украсява се с изпечените листа, върху тях се поставя топка сладолед и десертът е готов за сервиране.

Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


144 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: